Budi dio naše mreže
Izbornik

Dramatično stanje u Ekvadoru

Rim (IKA)

Apostolski nuncij u Ekvadoru Andres Carrascosa Coso u intervjuu za Radio Vatikan 14. travnja upozorio je da mnogi u toj južnoameričkoj zemlji mogu birati samo između koronavirusa i gladi.

Nadbiskup Carrascosa Coso opisao je probleme koje je donijela pandemija koronavirusa. Tako između ostaloga, ni bolnice nemaju kamo s preminulima, mnoga su pogrebna poduzeća zatvorena i tijela se ne odvoze ni iz domova, pa se članovi obitelji moraju sami za to pobrinuti.

No, najveći je problem gospodarska situacija, jer mjere samoizolacije koje je uvela Vlada mnoge građane stavljaju pred nerješivu zadaću, ističe nuncij. Naime u mnogim dijelovima Ekvadora 60 posto ljudi živi od onoga što neslužbeno zarađuju prodajom proizvoda na ulici. Ostanak kod kuće za njih ne dolazi u obzir, jer premda su svjesni da je Covid-19 smrtonosan, moraju spasiti svoju djecu od gladi, opisuje nadbiskup Carrascosa Coso.

Zemlja je već jako oslabljena krizom od prošle jeseni kada su izbili masovni prosvjedi zbog uvođenja restriktivnih mjera Vlade za oživljavanje gospodarstva, kao što je ukidanje subvencija na gorivo, što se pretvorilo u političku krizu.

Kao ipak svjetliju stranu, nuncij je istaknuo novu suradnju društvenih aktera u zemlji, među kojima je i Crkva, za pomoć žrtvama pandemije. Tako su posredovanjem Crkve nastale sinergije, npr. suradnjom ministarstva odgovornog za podjelu hrane s vlasnicima trgovačkih centara i ostalim građanima.

Nuncij Carrascosa Coso na Cvjetnicu je helikopterom preletio pet dijeceza i blagoslivljao Presvetim, „želeći ohrabriti ljude“, za što ga je nadahnuo papa Franjo svojim izvanrednim blagoslovom Gradu i svijetu s praznoga vatikanskoga trga.
Ekvador je jedna od zemalja Latinske Amerike najteže pogođenih koronavirusom. U utorak 14. travnja sa svojih 17 milijuna stanovnika zabilježio je 7529 slučajeva Covid-19, od toga je preminulih 355.