Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik se pridružio molitvi križnog puta „366. postaja“ za mir u Ukrajini

Dubrovnik (IKA)

Pobožnost križnog puta u znak jedinstva u tuzi i solidarnosti sa žrtvama ratnih stradanja u Ukrajini te uz molitvu Gospodinu za mir, molila se na prvi korizmeni petak 24. veljače u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku.

Ovom molitvom Caritas Dubrovačke biskupije pridružio se svjetskoj molitvi križnog puta koja se u isto vrijeme molila u skloništu u Kijevu i prenosila virtualnim putem diljem svijeta. 

Križni put u crkvi dubrovačkog zaštitnika, biskupa i mučenika iz 4. stoljeća, predvodio je predsjednik biskupijskog Caritasa i rektor crkve sv. Vlaha mons. Ivica Pervan.

“Gospodine Isuse Kriste, danas ova zajednica tvojih vjernika želi odgovoriti na tvoje blaženstvo u kojem nazivaš blaženima one koji su mirotvorci. Naše oružje danas je tvoj križ. Tvoj križni put. Želimo te pratit na tvom hodu … Znademo da ne ostaješ na križu nego preko groba ustaješ u slavu uskrsnuća”, kazao je u uvodu molitve mons. Pervan. 

„Toliki danas s ukrajinskim narodom mole. Narodom koji želi mir. Želimo i tražimo mir. I zato s tobom idemo pod križem jer si ti pod križem tolikih stradalnika, tolikih prognanih, protjeranih, raseljenih, ugroženih, poniženih, ogoljenih, ranjenih, prisilno rastavljenih i poubijanih. O Gospode, ima li kraja? Ima li nade? Smiluj nam se svima ispod svog križa”.

Među vjernicima u Parčevoj crkvi molitvi križnog puta pridružile su se osobe koje su zbog rata izbjegle iz Ukrajine, djelatnici, volonteri i upravno vijeće biskupijskog Caritasa, festanjuli, mladi animatori Dubrovačke biskupije te članovi zbora župe sv. Petra na Boninovu. 

Meditacije uz postaje križnog puta nazvanog „366. postaja” čitali su Caritasova djelatnica i gospođa iz Ukrajine.

Povod organiziranju ove molitve je prva godišnjica rata u Ukrajini koji je odnio mnoge živote i unesrećio na razne načine mnoge ljude, a koji ne prestaje. Ukrajinski Caritas-Spes inicirao je zajedničku molitvu te putem Caritasa Internationalis pozvao sve koji mogu da im se priključe.

U vrijeme molitve Mala Onofrijeva fontana u Dubrovniku svjetlila je u bojama ukrajinske zastave.