Budi dio naše mreže
Izbornik

FELJTON - SUVERENI MALTEŠKI VITEŠKI RED (4. nastavak): Hrvatski Caritas i Malteški red zajedno za Banovinu

Zagreb/Sisak/Petrinja/Glina (IKA)

Ovo je četvrti nastavak feljtona o Suverenom malteškom viteškom redu kojega objavljujemo na mrežnim stranicama Informativne katoličke agencije (IKA). U njemu ćemo predstaviti aktualnu suradnju Hrvatskog Caritasa i Suverenog jeruzalemskog, rodoskog i malteškog viteškog hospitalnog reda svetog Ivana, kako mu danas glasi službeni naziv, u pomoći potresom ranjenoj Banovini.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL / Kuća u Prekopi kod Gline mjesec dana od razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak i Glinu

Podsjetimo, 28. i 29. prosinca 2020. godine Banovinu, odnosno šire područje Petrinje, Gline i Siska pogodili su snažni potresi koji su prouzročili goleme materijalne štete u ovom osiromašenom i raseljenom dijelu Lijepe Naše.

Podsjetimo, 28. prosinca Banovinu su zatresla dva uzastopna potresa magnituda 5.2 i 5.0 prema Richteru, a dan kasnije, u utorak 29. prosinca, u 12.19 pogodio ju je razoran potres magnitude 6.2 prema Richterovoj ljestvici.

Ilustracija: potresinfo.gov.hr

Do 21. listopada 2021. godine ukupno je, prema službenim podacima objavljenim na mrežnom portalu Stožera civilne zaštite RH – potresinfo.gov.hr – Banovinu zatreslo više od tisuću slabijih ili srednje jakih potresa (primjerice, petnaestak naknadnih potresa nakon najjačeg potresa imalo je snagu između 4 i 5 stupnjeva prema Richteru), a s potresom pogođenog područja iselilo je već više od 3000 ljudi.

Metalni stambeni moduli i drvene montažne kuće za Banovinu

Prema istom izvoru, zaključno s 21. listopadom 2021. godine, zaprimljeno je 9316 zahtjeva za obnovom i 7432 zahtjeva za tzv. nekonstrukcijskom obnovom. Uklonjeno su 383 objekata koji su prijetili sigurnosti građana. Radovi nekonstrukcijske obnove završeni su na 617 objekata, u tijeku su radovi na 187 kuća.

Foto: Pixsell / Panorama Siska nakon potresa krajem 2020.

Dakle, Banovini je bila žurno trebala pomoć, a još uvijek joj treba pomoći. Odmah nakon prirodne katastrofe priskočili su joj u pomoć mnoge međunarodne i domaće organizacije, udruge, ustanove, tvrtke i pojedinci. U skladu s tim, Banovini je priskočio u pomoć – uz uvijek vjerni Hrvatski Caritas – i Suvereni malteški viteški red sa sjedištem u Rimu, odnosno njegovo diplomatsko predstavništvo u Zagrebu koje je bilo posrednik u organizaciji i isporuci pomoći.

Primjerice, uz goleme količine humanitarne pomoći, hrane i kućnih potrepština, koja je isporučena stanovništvu Banovine, zahvaljujući donacijama katoličkih misija i zajednica diljem svijeta, odnosno suradnji Hrvatskog Caritasa, Caritasa Internationalis, Malteškog reda, Papina Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj i građevinskih partnerskih tvrtki i drugih organizacija za više od 300 obitelji s Banovine, koje su u potresima ostale bez svoga doma, osigurane su drvene montažne kuće ili stambeni moduli (kontejneri).

Drvene montažne kuće, njih stotinu, gradi organizacija „Poljoprivrednici pomažu poljoprivrednicima” iz Salzburga, a metalne stambene module, njih 200, izrađuje, isporučuje i montira hrvatska tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

Foto: hbk.hr / Direktor i vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat, varaždinski biskup mons. Bože Radoš i mons. Fabijan Svalina

Primjerice, u mjestu Sibić ključeve prvog stambenog modula u subotu 16. siječnja 2021. obitelji Likević predali su, uz nazočnost sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš i ravnatelj Hrvatskog Caritasa I novoimenovani biskup coadjutor Srijemske biskupije mons. Fabijan Svalina.

„Ove mobilne kuće dat će sigurnost i toplinu onima kojima je to potrebno, u ovome mjestu i u mjestima koja su u epicentru. Mnogi su htjeli biti dionici topline ovih kuća pa su dali svoj dar preko Hrvatskog Caritasa. To su naši vjernici, naše župe, mnogi ljudi dobre volje. Hrvatski Caritas primio je preko 100 000 telefonskih poziva na broj 060 90 10. Svi oni ugrađeni su u ovaj put, kao i naši vjernici u zemlji i inozemstvu, Caritas Internationalis, Malteški red, a ovih dana i Papin Dikasterij za cjeloviti ljudski razvoj koji su poslali podršku i novčanu pomoć. Želimo da ovi stambeni moduli budu put dobrote koji će teći dok je potrebno“, kazao je u toj prigodi biskup Radoš i zahvalio svima koji imaju povjerenje u Hrvatski Caritas i koji su putem Caritasa htjeli pomoći ljudima koji zaslužuju pomoć. “To je naš dug prema njima i Caritas izvršava svoje poslanje ukoliko pomaže onima kojima je potrebno, a ovdje je zaista potrebno”, zaključio je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

Naime, prvotno je u organizaciji Hrvatskog Caritasa bilo predviđeno isporučiti 100 stambenih modula za Banovinu, no ubrzo su prikupljena sredstva za dodatnih 100 stambenih modula, te su iz Hrvatskog Caritasa uputili posebnu zahvalu donatorima.

Foto: caritas.hr / Stambeni moduli za Banovinu

Stambeni moduli su veličine 18 m2, odnosno 3 × 6 m, unutarnje visine 2,55 m, imaju visoka tehnološka svojstva, protupotresni su, protupožarni i prenosivi, mogu se slagati, po dva ili četiri. Hrvatski Caritas naručio je kontejnere s 4 ležajne jedinice i visokim tehnološkim karakteristikama i mjerama zaštite, uključujući protupožarnim, ekološkim normama, te opremljeni svim potrebnim uređajima, s toplom vodom, grijanjem, namještajem, klimatizacijom, trajnosti 50 godina, a po isporuci obavlja se i uzemljenje.

„Uz dar Svetog Oca Franje, sredstva Hrvatske biskupske konferencije i međunarodnog Caritasa, kupnja još 100 stambenih modula osigurana je iz donacija pravnih osoba, hrvatskih katoličkih misija te građana putem osobnih uplata ili donacijskog telefona 060 9010. Stambeni modul omogućuje četveročlanoj obitelji privremeni dom jer je kompletno opremljen te uz krevete na kat, kupaonicu i sanitarni čvor, perilicu rublja, sadrži opremljenu mini kuhinju s hladnjakom te ugradbeni ormar i stol, grijalicu i klimu.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su se uključili svojim molitvama i darovima u ovu važnu akciju i na taj način pokazali djelatnu ljubav prema potrebitima“, navodi se u priopćenju Hrvatskog Caritasa nakon potpisivanja ugovora s tvrtkom Tehnix za dodatnih 100 stambenih modula za Banovinu koji je potpisan 5. veljače 2021. Ugovor je u Donjem Kraljevcu s direktorom i vlasnikom tvrtke Tehnix Đurom Horvatom u ime Hrvatskog Caritasa potpisao ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina, u prisutnosti predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Bože Radoša.

Foto: ika.hkm.hr/hkm.hr / Drvena montažna kuća za obitelji na Banovini

S druge strane, prva drvena montažna kuća postavljena je u selu Dragotinci kraj Petrinje. U istu je 23. veljače 2021. uselila obitelj Ljudevita i Franjke Vujnović, uz nazočnost sisačkog biskupa mons. Vlade Košića koji je blagoslovio obitelj Vojnović i njihov novi dom, a tamo se našao u društvu ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svaline i veleposlanika Suverenog malteškog viteškog reda u Republici Hrvatskoj Michaela Dzebe.

Uvažene goste, uz obitelj Vujnović, dočekali su predstavnici organizacije “Poljoprivrednici pomažu poljoprivrednicima” iz Salzburga Alexander I Doraja Eberle.

Riječ je o drvenoj kući na dvije etaže, ukupne veličine 57 m2, a koja je završena u samo pet radnih dana, te predstavlja trajni oblik zbrinjavanja osoba starije životne dobi u ruralnim područjima.

Foto: biskupija-sisak.hr / mons. Fabijan Svalina, Michael Dzeba i mons. Vlado Košić

Priredio: Ivan Matić Nević (ivan.matic1976@gmail.com)

Fotografije: orderofmalta.int, pixsell.hr, caritas.hr, potresinfo.gov.hr, hbk.hr, hkm.hr, ika.hkm.hr, biskupija-sisak.hr, twitter.com

Prvi nastavak pročitajte na poveznici: https://ika.hkm.hr/novosti/feljton-suvereni-malteski-viteski-red-1-6-najstarija-humanitarna-organizacija-na-svijetu/

Drugi nastavak pročitajte na poveznici: https://ika.hkm.hr/novosti/feljton-suvereni-malteski-viteski-red-2-6-misija-malteskih-vitezova-u-21-stoljecu/

Treći nastavak pročitajte na poveznici: https://ika.hkm.hr/novosti/feljton-suvereni-malteski-viteski-red-3-6-ivanovci-na-hrvatskim-podrucjima-kroz-povijest/

***
U sljedećem nastavku:

Suradnja Hrvatskog Caritasa i Malteškog reda u području zdravstvene zaštite potrebitih