Budi dio naše mreže
Izbornik

FOTO REPORTAŽA Obilježavanje 74. obljetnice Bleiburške tragedije

Zagreb (IKA)

Prema procjeni organizatora komemoracije 74. obljetnice Bleiburške tragedije, Počasnog bleiburškog voda, oko 15 tisuća hodočasnika, u subotu 18. svibnja okupilo se na komemoraciji za sve žrtve bleiburške tragedije i Križnoga puta na Loibaškom polju pored Bleiburga, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Autori fotografija: Zvonimir Markić, Zvonimir Ancić i Ivica Blažević.

Molitvom odrješenja na groblju Unterloibach koju je sa svećenicima, gostima i okupljenim hodočasnicima predvodio ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina počelo je obilježavanje 74. obljetnice Bleiburške tragedije.

Uslijedila je procesija s groblja prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju gdje je mons. Svalina služio svetu misu u koncelebraciji s 32 svećenika Krčke biskupije koji se nalaze na hodočašću te više svećenika iz BIH i hrvatskih katoličkih misija.

Uvodeći vjernike u misno slavlje mons. Svalina među ostalim rekao je, kako je vjera u uskrsloga Gospodina sabrala vjernike na Blajburškom polju sa svih strana Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke pa i šire, kako bi iskazali poštovanje prema svakoj nedužnoj žrtvi.

“Može li se čovjeku uzeti nešto više od života? Mjesto na kojem smo se okupili znak je da može! Ovo je mjesto na kojemu se čovjeku uzelo pravo na dostojanstvenu smrt”, rekao je mons. Svalina.

Na misi je bio prisutan i krčki biskup mons. Ivica Petanjak koji je propovijedajući rekao kako se u Bleiburgu slavi euharistija za sve stradalnike našega naroda jer “ne dopuštamo da spomen na njih bude izbrisan iz memorije našeg naroda, i štoviše, da s uskrsnulim Gospodinom doživi nebesku proslavu.”

“Pokojnici nisu pokopani onda kad ih se pokopa nego kad ih se zaboravi. Molitva i uspomena na njih, jedino je što im možemo dati i što nam nitko ne može oduzeti.”

Na misi su pjevali združeni zborovi župa Krk i Vrh s otoka Krka pod vodstvom Mirjane Žužić, prof. uz orguljašku pratnju Margaret Turčić iz župe Dubašnica. Pjevane su pjesme najviše iz repertoara sluge Božjega fra Ive Perana, koji je i sam bio žrtva komunističkog sustava, a koji je živio i pokopan na otoku Košljunu u Krčkoj biskupiji.

Nacionalni ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić koji je zajedno s Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu organizator liturgijskog dijela komemoracije na Bleiburgu zahvalio je svima na sudjelovanju u molitvi, procesiji i euharistiji.

“Svima hvala i neka dragi Bog usliši molitve za naše pokojne, a onima koji nam to pravo i obavezu osporavaju neka dragi Bog prosvijetli pamet i omekša kamena srca“, poručio je dr. Markić.

Nakon svete mise u ime Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, Idriz efendija Bešić održao je molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti, a potom su brojna izaslanstva na spomen obilježju položila vijence. Program komemoracije moderirala je mr. sc. Tanja Maleš s Hrvatskoga katoličkog radija, a molitveni pretprogram animirao je vlč. Saša Ilijić, svećenik Krčke biskupije.

Fotografije su snimili: Zvonimir Markić, Zvonimir Ancić i Ivica Blažević.