Budi dio naše mreže
Izbornik

Glas Koncila objavio knjigu o obiteljskoj školi odgoja

Zagreb (IKA)

„Nahraniti vjerom – Izabrane teme obiteljskoga odgoja vjere iz perspektive religijske pedagogije“ naslov je nove knjige dr. sc. Jadranke Garmaz, objavljene u izdanju Glasa Koncila.

Djelo donosi niz izvrsnih, kratkih tekstova pisanih na visokoj stručnoj i znanstvenoj razini, uz upotrebu pomno odabrane znanstvene literature, ali lako čitljivim i razumljivim jezikom. Sastoji se od sedam poglavlja, koja se nadograđuju i spontano vode čitatelja s jedne teme u drugu. Polazeći od biblijskih temelja obiteljskoga odgoja, autorica izlaže konkretne primjere odgoja vjere u obitelji, obuhvaćajući sve uzraste, njegujući kvalitetu slobodnoga vremena te uzimajući u obzir kriterije kvalitetnih odnosa i međusobne komunikacije. Govori i o pravilima za psihološku i duhovnu higijenu te se dotiče i važnosti molitve u životu i odgoju.

Novoobjavljena je knjiga i prva knjiga hrvatskoga religijskoga pedagoga koja donosi cjelovit pogled na vjerski odgoj s konkretnim poticajima. Stoga će od velike koristi biti kako studijskim i istraživačkim pedagoškim profilima tako i pedagoškim radnicima u praksi, a posebno roditeljima koji su najvažniji odgojni uzori svoje djece. Svi oni mogu pronaći obilje inspiracije i ideja za primjenu odgovarajućih koraka u situacijama kada dijete traži potporu ili orijentaciju u svojim dilemama i pitanjima.

Iako se knjiga može predstaviti gotovo kao „cjelovita škola odgoja“, ona se ne čita kao skup recepata. Njezina vrijednost leži u otvaranju ideja za oblikovanje vlastitih stajališta i pružanju stručnih temelja kako bismo ih mogli oblikovati, ne samo bez straha, nego kao kršćanske osobe koje se osjećaju sigurno u Božjim rukama.