Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnji susret Upravnog vijeća Caritasa BiH i voditelja Regionalnih ureda inozemnih Caritasa

Banja Luka (IKA/KTA)

U zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci u ponedjeljak popodne 10. listopada održan je ovogodišnji sastanak Upravnog vijeća Caritasa BiH i voditelja Regionalnih ureda nacionalnih Caritasa koji još uvijek djeluju u BiH: Italije, SAD-a (CRS /Catholic Relief Services/) i Švicarske.

Tijekom posljednje godine s karitativnim aktivnostima u BiH prestao je Caritas Belgije. Sastanku je nazočio i novoimenovani nacionalni ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, izvijestila je mrežna stranica Caritasa BiH.

Svi nacionalni Caritasi diljem svijeta, bez obzira na prostor djelovanja bilo u tuzemstvu bilo u inozemstvu, imaju iste principe i obveze koje se moraju na isti način poštivati. I zato su ti sastanci dodatno obogaćenje, posebno kad je u pitanju suradnja i informiranost o cjelokupnom karitativnom radu.

Geslo ovogodišnjeg sastanka bilo je „Budimo odgovorni u svome karitativnom poslanju koje nam je Katolička Crkva povjerila preko naših ravnateljstava na bosanskohercegovačkim prostorima i u cijeloj regiji!“

Sastanak je počeo molitvom i pozdravom domaćina predsjednika Caritasa BiH vrhbosanskog nadbiskupa metropolite  Tome Vukšića. Okupljenima se obratio i ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević. Zatim su se predstavnici triju Regionalnih ureda kratko obratili i predstavili svoje karitativne aktivnosti na prostoru Bosne i Hercegovine.

Slijedila je rasprava i glasno razmišljanje temeljem programa, koji je pripremio Caritas BiH, sa željom da se još više unaprijedi karitativno djelovanje kao i uzajamna suradnja, posebno kad je u pitanju informiranost. Obrađene su razne teme u koje je kratko uvodio ravnatelj Caritasa BiH:

1. Tema: Caritas je karitativna ustanova Katoličke Crkve utemeljena na Evanđelju uz poštivanje crkvenih, karitativnih i društvenih/državnih zakona i odredbi, posebno menadžment standarda Katoličke Crkve;

2. Tema: U našem radu na prostoru Bosne i Hercegovine vrijede isti zakoni i iste odredbe kao u zemljama podrijetla svih Caritasa: crkvene, karitativne i društvene/državne uz važeće menadžment standarde Katoličke Crkve vodeći pri tom računa o zahtjevima svakog od donatora;

3. Tema: Jesu li djelatnici naših Caritasa, nakon upošljavanja djelatnika, organizirali proces/obuku upoznavanja Caritasa, a što traže crkvene, statutarne karitativne i društvene/državne odredbe na svim razinama;

4. Tema: Ima li u našem karitativnom djelovanju kvalitetne, odgovorne suradnje i zajedničkog djelovanja ili je ono prigodno ili samostalno ili radije surađujemo s drugima, nego s drugim nacionalnim ili nad/biskupijskim Caritasom na bosanskohercegovačkim prostorima;

5. Tema: U kojim sadržajima i projektima možemo unaprijediti našu uzajamnu karitativnu suradnju na dobro čovjeka u nevolji u ovoj zemlji i na ovim prostorima uz poštivanje slobode i samostalnosti karitativnog djelovanja svakog od prisutnih Caritasa.

Doprinos sastanku u vođenju zapisnika i prijevoda (hrvatski-engleski) dali su djelatnici Caritasa BiH Miroslav Valenta i Sanja Horvat.

Na kraju sastanka upriličena je zajednička kava za sve sudionike sastanka kojoj su se pridružili pristigli predstavnici Caritasa u Republici Hrvatskoj: Hrvatskog Caritasa i nad/biskupijskih Caritasa.