Budi dio naše mreže
Izbornik

Haitski biskupi uputili apel za oslobađanje šest redovnica

Port-au-Prince (IKA)

Haitska biskupska konferencija i nadbiskupija Port-au-Prince uputile su apel za oslobađanje šest redovnica koje su u petak 19. siječnja 2024. otete iz autobusa u glavnom gradu Haitija, prenosi 23. siječnja Vatican News.

Biskupska konferencija Haitija i nadbiskupija Port-au-Prince kažu da su Haićani umorni od onoga što nazivaju “vladavinom terora koju provode bande” te biskupi Haitija pozivaju upravitelje države da zaštiti svoje građane.

Nadalje, biskupi izjavljuju da su uznemireni što svjedoče izostanku odgovora na pošast otmica, a koje traju već više od dvije godine. Situacija je, dodaju, “gurnula Haiti u sve kaotičniju krizu”, te zahtijevaju sigurno puštanje šest redovnica.

Redovnice su članice Družbe svete Ane, koja osamdeset godina pomaže djeci i siromašnima u Haitiju, posebice na području obrazovanja i društvenog razvoja. Otete su uz prijetnju oružjem u petak iz autobusa u Port-au-Princeu, zajedno s još dvije osobe. Nijedna banda ili naoružana skupina još nije preuzela odgovornost za taj čin.

Pomoćni biskup Port-au-Princea mons. Pierre Andre Dumas osudio je otmice i pozvao na okončanje “ovog žalosnog kriminala”. “Ovim odvratnim i barbarskim činom ne iskazuje se nikakvo poštovanje prema dostojanstvu posvećenih žena koje su se svim srcem i potpuno predale odgoju i obrazovanju mladih, najsiromašnijih i najranjivijih članova našeg društva.”

Papa Franjo je u nedjelju apelirao na oslobađanje redovnica, rekavši da je s velikom tugom doznao za njihovu otmicu i zatražio prestanak nasilja. Kaže da je to već izazvalo “toliko patnje”.

Podsjećamo, više od dvije tisuće ljudi oteto je u Haitiju tijekom 2023. godine, što je povećanje od osamdeset posto u odnosu na prethodnih dvanaest mjeseci. Haiti je najsiromašnija zemlja na zapadnoj hemisferi i prijeko su mu potrebna sredstva međunarodne zajednice, kao i stabilnost te zakon i red, prenosi Vatican News.