Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće svećenika Srijemske biskupije u Karmel i Ovčaru

Đakovačka Breznica/Levanjska Varoš (IKA/TU)

Svećenici Srijemske biskupije, predvođeni svojim biskupima Đurom Gašparovićem i biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom, svoju su mjesečnu duhovnu obnovu održali u utorak, 30. kolovoza, ovaj put u obliku hodočašća.

Nakon okupljanja u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, zajednički su pošli u Karmel sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici, gdje su ih srdačno dočekale sestre karmelićanke i domaći župnik u Levanjskoj Varoši, vlč. Miro Tomas.

Susret je započeo misom u samostanskoj crkvi sv. Josipa, a poticajne riječi u homiliji uputio je i novi generalni vikar Srijemske biskupije, mons. Josip Ivešić, istaknuvši kako kada gledamo sva svetišta po svijetu, veže ih jedna zajednička činjenica, a to je da Bog uvijek izabire malene, ponizne, skromne, kako bi po njima ostvario svoja velika djela. Takvi maleni su i ova zajednica sestara, kao i stvarnost Srijemske biskupije, pa se ne damo obeshrabriti već se nadamo i stavljamo Gospodinu na raspolaganje da po našim skromnim naporima učini mnogo za svoj narod.

Nakon mise sestre su goste počastile ručkom, te je uslijedio zajednički razgovor i druženje uz razmjenu iskustava i preporuke u molitve. Biskupi su upoznali sestre sa stanjem u Srijemskoj biskupiji, te pastoralnim i drugim prilikama kao i planovima za naredno razdoblje, moleći njihovu molitvenu podršku, koju su sestre i obećale. Priorica Karmela, s. M. Teodora od Kraljevstva Božjeg, izrazila je veliku radost u ime svih sestara tim posjetom, te upoznala svećenike sa skorim događanjima u njihovoj zajednici, od kojih se osobito ističe osnivanje novog Karmela u Gospiću, koji će ovih dana biti blagoslovljen, a gdje je otišlo čak devet sestara iz te zajednice.

Nakon radosnog druženja i molitve, svećenici su se uputili u obližnji duhovni centar i svetište Božanskog Milosrđa na Ovčari kod Levanjske Varoši, predvođeni domaćim župnikom vlč. Tomasom, koji je i duhovnik Centra kao i misnik i ispovjednik u Karmelu. Ondje je ponovno pozdravio goste, te im ukratko izložio povijest i značaj ove pobožnosti toliko omiljene u puku, koja se jako brzo širi među vjernicima, te posvjedočio o mnogim duhovnim plodovima tog Centra. Predstavio im je i kratku povijest nastanka i razvoja te uređenja Centra i svetišta, kao i planove za budućnost. Budući da je bio Sat milosrđa, biskupi i svećenici su u crkvi izmolili pobožnost Božanskom Milosrđu, te počastili relikvije sv. M. Faustine Kowalske i njezinog duhovnika, bl. oca Mihaela Sopoćka.

Nakon molitve i razgledavanja svetišta, svećenici su se odmorili i okrijepili u pastoralnim prostorima, te zajedno sa domaćim župnikom razmijenili dragocjena iskustva, nakon čega su se uputili natrag prema Srijemskoj Mitrovici.