Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika Požeške biskupije u Mariju Bistricu

Marija Bistrica (IKA)

U subotu 1. listopada hodočastilo je u Mariju Bistricu oko 500 vjernika iz određenog broja župa Požeške biskupije, predvođenih svojim svećenicima.

Postala je tradicija da vjernici Požeške biskupije hodočaste u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke na prvu subotu u mjesecu listopadu, koje je ranijih godina predvodio biskup Antun Škvorčević. No, okolnosti koje je stvorila pandemija i potres u Zagrebu i okolici uvjetovali su u svetištu tijek događanja te se požeško hodočašće u posljednje vrijeme nije ostvarivalo na redovit jedinstven način.

Hodočasnici su stigli u svetište u jutarnjim satima, imali prilike pomoliti se pred Gospinim kipom u bazilici, izmoliti pobožnost križnoga puta na Kalvariji i pristupiti sakramentu pomirenja. Sudjelovali su potom na euharistijskom slavlju koje je za vjernike Zagrebačke nadbiskupije predvodio kardinal Josip Bozanić prigodom 25. obljetnice svoje nadbiskupske službe, završetka nadbiskupijske Druge sinode i podjele mandata vjeroučiteljima za poučavanje vjeronauka u školi.

Određeni broj vjernika Požeške biskupije hodočastit će u Mariju Bistricu u subotu 8. listopada, u nadi da će se iduće godine hodočašće moći održati jedinstvenog datuma i s vlastitim euharistijskim slavljem.