Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska sastavnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na duhovnoj obnovi na Plehanu

Plehan (IKA)

Četrdesetak pripadnika Hrvatske sastavnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) u činu brigadira i generala i civilnih djelatnika Ministarstva obrane BiH sudjelovalo je 22. studenog, na blagdan sv. Cecilije, na adventskoj duhovnoj obnovi u Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu.

Obnova je započela euharistijskim slavljem koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Uz plehanskog gvardijana fra Antu Tomasa, koncelebrirali su fra Marinko Živković, brigadni vojni kapelan u Orašju i fra Franjo Dalibor Stjepanović, plehanski samostanski vikar i župnik u Foči.

Kako je Crkva toga dana slavila blagdan sv. Cecilije, nadbiskup Vukšić u prigodnoj je homiliji pojasnio smisao mučeništva koje su prošli mnogi sveci. Naglasio je kako su u Crkvi sveci i mučenici oni koji su usprkos svim mukama i kušnjama koje su podnosili ustrajali u ljubavi prema Bogu.

Ovo je prilika da osim što izražavamo žaljenje, jer netko strada, molimo zagovor sv. Cecilije da svaku zločinačku ruku dragi Bog zaustavi, ali ako se to nastavi, dadne progonjenima snage da usprkos patnjama ustraju u dobru, te zajedno s Kristom budu svjedoci Božje dobrote na ovome svijetu“, rekao je nadbiskup Vukšić.

Ustvrdio je da se u suvremeno doba događa nova vrsta mučeništva tzv. „bijelo mučeništvo”, nasuprot „crvenom mučeništvu” prolijevanja krvi. „Kršćani su danas često izloženi progonima koji ne završavaju prolijevanjem krvi, nego marginalizacijom. prezirom odbačenošću… Kršćanski vjernik, u mjeri u kojoj želi ostati dosljedan, vjeran mnogo puta sliči suvremenom ekologu, koji želi sebe i ljude oko sebe zaštiti. Biti kršćanin nije samo stvar statistike i pripadnosti, nego je to vrlo zahtjevno. Zato molimo da nam dragi Bog po zagovoru sv. Cecilije dadne snage da ustrajemo u vjernosti i oprosti nam trenutke naše slabosti“, zaključio je nadbiskup Vukšić.

U prigodnom nagovoru poslije mise gvardijan fra Anto upoznao je nazočne s vjerskim i kulturnim događanjima na Plehanu. Nazočnim vojnicima je pojasnio kako Isus umirući na križu nije koristio silu da se oslobodi, nego je zločincu, koji je također bio razapet, obećao raj. Pozvao ih je da se u nadolazeće vrijeme došašća više posvete svom duhovnom životu. Potaknuo ih je da naprave adventske vjenčiće i uz plamen svijeće razgovaraju s Isusom, da s njim sklope „mirovni sporazum” da ga puste u svojesrce, da im On bude „zapovjednik” kako bi svaka njihova životna odluka bila ispravna. Zahvalio je vojnicima na pobožnom sudjelovanju na misi i na tome što su za svoju duhovnu obnovu odabrali samostan na Plehanu, utvrdivši da je to i za franjevce i povratnike veliko ohrabrenje.

Sudionici, među kojima su bili general bojnici Ivica Jerkić i Marko Stojčić te zamjenik ministra obrane za operacije BiH Mijo Krešić, su tijekom popodneva imali priliku za ispovijed i osobni razgovor sa svećenicima. Druženje u prostorijama privremenog samostana nastavili su poslije mise uz zajedničku večeru.