Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski Caritas i Zagreb domaćini Regionalne konferencije Caritasa Europa 2026.

Bruxelles (IKA)

Hrvatski Caritas bit će domaćin Regionalne konferencije Caritasa Europa 2026. godine u Zagrebu, odlučeno je 7. svibnja 2024. na Regionalnoj konferenciji koja se održava u Bruxellesu.

Nominacija Hrvatskog Caritasa prihvaćena je na konferenciji u Bruxellesu na kojoj od 6. do 8. svibnja sudjeluju ravnatelji 48 nacionalnih Caritasovih organizacija članica.

Nakon što je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik predstavio nacionalni Caritas, strukturu biskupijskih Caritasa, Zagreb i Hrvatsku, stotinjak delegata organizacija članica Caritasa Europa jednoglasno je prihvatilo kandidaturu. Hrvatski Caritas će tako imati prigodu u svibnju 2026. godine po drugi put od svog osnutka (1993.) organizirati taj skup europske Caritasove mreže.

„Vjerujemo da ćemo, ugošćujući Regionalnu konferenciju Caritasa Europa 2026. u Zagrebu, imati jedinstvenu mogućnost izraziti Caritasovu predanost, osjetljivost i zauzetost u služenju siromašnima, ugroženima i marginaliziranima. Istodobno, nastojat ćemo, kao domaćini, stvoriti plodan okvir za razmjenu iskustava, suradnju, odlučivanje i planiranje da bismo, kao Caritas Europa, slijedom svog poslanja i odgovornosti, zajedno mogli što učinkovitije odgovoriti brojnim izazovima s kojima se u Europi i svijetu suočavamo“, rekao je prilikom predstavljanja okupljenim Caritasovim delegatima fra Tomislav Glavnik.

Caritas Europa je zajednica 48 nacionalnih Caritasovih organizacija članica europskih zemalja, sa sjedištem u Bruxellesu. Ujedno je jedna od sedam kontinentalnih regija konfederacije Caritasa Internationalis sa sjedištem u Rimu. Regionalne konferencije u pravilu se održavaju naizmjenično u Belgiji i nekoj od članica Caritasa Europa. Hrvatski Caritas bio je domaćin Regionalne konferencije 2004. u Dubrovniku.

Foto: Hrvatski Caritas // mons. Michael Landau i o. Tomislav Glavnik