Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjave prigodom potpisivanja Ugovora o Caritasu u Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Nakon potpisivanja Ugovora o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj u petak 18. ožujka, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić dali su prigodne izjave.

„Poznato je da svaka država, pa tako i hrvatska država, vodi računa o temeljnom kršćanskom načelu solidarnosti“, istaknuo je predsjednik Vlade.

„Kršćansko načelo solidarnosti prožima gotovo sve politike kojima se bavimo. Osobito je važno da redistribucijska snaga proračuna to načelo provede u različitim aspektima naših djelatnosti. Upravo vodeći računa o socijalnoj politici, ali i o temeljnom društvenom načelu solidarnosti, sretni smo da možemo unaprijediti odnose s Caritasom i HBK te utvrditi i ojačati našu suradnju jer je doprinos i uključenost Caritasa u humanitarnim, zdravstvenim, ljekarničkim, edukativnim i drugim socijalnim djelatnostima na području raznih naših nadbiskupija, biskupija i ordinarijata od iznimne važnosti“, rekao je Plenković.

Dodao je da je zajednički doprinos na svim razinama, u suradnji s drugim organizacijama, poput Crvenoga križa, posebno važan u kontekstu dolaska izbjeglica iz Ukrajine.

Također je napomenuo da su na sastanku koji je prethodio potpisivanju Ugovora raspravljene teme od zajedničkog interesa.

Predsjednik HBK mons. Puljić objasnio je da je novi Ugovor dio temeljnog ugovora sklopljenog između Republike Hrvatske i Svete Stolice prije 26 godina.

„Ti ugovori na neki način reguliraju ono što je Ivan Pavao II. nekoliko puta ponavljao kao najvažnije – slobodno djelovanje Crkve u slobodnoj državi. Odmah nakon završetka rata država Hrvatska je pokušala, kao i ostale države u Europi i diljem svijeta, regulirati pravne odnose sa Svetom Stolicom. To je okrunjeno s četiri ugovora koji su već usvojeni, potpisani i ratificirani, a neki od njih imaju svoje provedbene ugovore, među kojima i Ugovor o pravnom položaju vjerskih zajednica u kojem se govori o Caritasu i karitativnom djelovanju“, podsjetio je.

Naglasio je da novim „ugovorom ne počinje djelovanje Caritasa, ali se u društvu prepoznaje ono bitno karitativno djelovanje koje Crkva stoljećima i tisućljećima provodi. Jer, caritas je zapravo bitni dio njezinog poslanja, uz evangelizaciju i odgoj koji provodi.“

„Caritas je prepoznatljiv kao, usudio bih se reći, osobna karta svakog vjernika i Katoličke Crkve“, istaknuo je mons. Puljić. „Isus, kad je držao svoj posljednji govor o završetku ovoga svijeta, odlasku s ovoga svijeta – o dolasku Bogu na račun, rekao je bio sam gladan – dali ste mi jesti, bio sam žedan – napojili ste me, bio sam u zatvoru – pohodili ste me. Po tom se prepoznaju Kristovi vjernici“, ustvrdio je.

Predsjednik HBK na kraju je posebice zahvalio djelatnicima Caritasa po biskupijama, koji kao i cijeli hrvatski narod u nevoljama uvijek spremno pritječu u pomoć.