Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vladi potpisan Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u petak 18. ožujka 2022. u Banskim dvorima u Zagrebu potpisali su Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj.

Potpisivanju su nazočili i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš, ravnatelj Hrvatskog Caritasa srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Uoči svečanosti potpisivanja predsjednik Vlade se sastao s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskog Caritasa.

Odluka o sklapanju Ugovora prihvaćena je na zasjedanju Vlade u srijedu 9. ožujka. Ugovorom se, kako je tada rekao ministar Aladrović, uređuje pitanje međusobne suradnje između Vlade RH i HBK na području ustanova za karitativno djelovanje i društvenu skrb. Stoga se, osiguravaju određene trajne garancije djelovanja vezane uz uključenost Hrvatskog Caritasa radi obavljanja humanitarne, karitativne, zdravstvene, ljekarničke, edukativne i drugih socijalnih djelatnosti na području nadbiskupija, biskupija ili ordinarijata.

Ministar je pojasnio da će se navedena djelatnost provoditi u skladu s pozitivnim propisima RH. Prema Članku 29 Ugovora osigurana je i kontinuirana godišnja isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od 15 milijuna kuna u svrhu obavljanja karitativne i socijalne djelatnosti čiji su korisnici posebno ranjive i ugrožene skupine osoba. Pomoć će se isplaćivati iz državnoga proračuna s pozicije Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Mons. Svalina je uoči potpisivanja Ugovora istaknuo da se radi o povijesnoj prekretnici jer društvo u Hrvatskoj prepoznaje da Caritas postoji od samih početaka Crkve, iako je kroz povijest imao svoje različite oblike djelovanja i prisutnosti, a sad djeluje na suvremen način.

Podsjetio je da je Caritas u Hrvatskoj zaživio posebice tijekom Domovinskog rata u kojem je imao važnu ulogu. Posljednjih nekoliko godina trajale su pripreme za potvrđivanje Ugovora tj.  reguliranja pravne forme Caritasa Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj i rješavanja drugih važnih pitanja.

„Imali ste sad situaciju da su mnoge naše ustanove dobile znatno veće račune za grijanje, radi skupljeg plina i poskupljenja energenata. Dosadašnjim rješenjima su takvi subjekti izjednačavani s privrednim subjektima što oni nisu. Jedna Caritasova Pučka kuhinja nije isto što i neko poduzeće, obrt ili neka druga ustanova. Ovim Ugovorom će ta pitanja na neki način biti riješena i pomoći će se takvim ustanovama da budu prepoznate u društvu da one nisu nešto poput nekih drugih subjekata koje privređuju i donose neki benefit. Naš je benefit služenje potrebitom čovjeku i hvala Bogu da je to prepoznala hrvatska država i dala svoj doprinos da se to pitanje nakon desetljeća riješi“, istaknuo je ravnatelj Svalina.