Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u Brestovcu Orehovičkom

Brestovec Orehovički (IKA)

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ zadarske akademske slikarice Iris Mihatov Miočić otvorena je u četvrtak 11. svibnja 2023. u Brestovcu Orehovičkom, u prostorima Osnovne škole Stjepana Radića.

Povod je bila svetkovina zaštitnika Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, drugoga kanoniziranog hrvatskog sveca, i 40. godišnjica svečeve kanonizacije. Sudjelovali su desetci mještana, a potporu su pružili vodeći ljudi crkvenih, civilnih i obrazovnih vlasti te sredine.

Pozdravne govore u ime domaćina izrekli su ravnatelj škole Zdenko Kobeščak, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i orehovički župnik Josip Ban. Sva trojica izrazila su zadovoljstvo što je izložba prvi put stigla u njihovu sredinu uoči svetkovine njihovoga zaštitnika sv. Leopolda. Istaknuli su i da dosad u bedekovčinskom kraju nije bilo umjetničkih prikaza takvoga sadržaja. Zato su osobito zahvalili rektoru Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antunu Senteu koji je izložbu prvi put doveo ljudima uz koje je odrastao.

Mons. Sente je na tečnom kajkavskom narječju govorio o projektu i svojoj osobnoj motivaciji za promicanje hrvatskih svetaca i blaženika.

Uslijedila je likovna analiza izložbe povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića te obraćanje autorice. Prof. Špoljarić je govorio o iskrenosti postavljene izložbe te o tome kako je važno najprije biti čovjek, a zatim umjetnik. Autorica je svjedočeći o svojoj vjeri pripovijedala kako nema atelje i kako su njena djeca više tjedana učila o svakom hrvatskom duhovnom velikanu prateći nastajanje portreta iz maminih ruku.

Cjelovečernji umjetnički doživljaj pjevanjem i sviranjem pratili su domaći glazbenici Iva i Lucija Bejuk, Lana Kolarić i prijatelji te dječji zbor Osnovne škole Stjepana Radića.

Izložbu je otvorio promicatelj štovanja sv. Leopolda Bogdana Mandića u Hrvatskoj franjevac kapucin Jure Šarčević. Izrazio je radost što su i sv. Leopold i izložba dobro primljeni u zagorskoj sredini. Govorio je o snažnoj povezanosti sv. Leopolda Mandića i bl. Alojzija Stepinca.

Program je moderirala Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ koja je sa školom i svetištem sv. Josipa organizirala svečanost. Pozvala je okupljene na početak novoga izložbenog ciklusa koji je povjeren splitskoj akademskoj slikarici s. Zdravki Milić, koji počinje u četvrtak 25. svibnja na 15. Danima hrvatsih svetaca i blaženika u Križevcima. Uputila je i na cjelokupan program te četverodnevne manifestacije od 25. do 28. svibnja ove godine, osobito posvećen bl. Augustinu Kažotiću u povodu 700. obljetnice smrti, bl. Ivanu Merzu u povodu 20. obljetnice beatifikacije te sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u povodu 40. obljetnice kanonizacije.

Deseta izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Iris Mihatov Miočić je suvremeni likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana. Izložba je dosad bila postavljena u Gradskom muzeju Križevci, u samostanu franjevaca konventualaca u Puli, u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova „Civitas sacra“ u Šibeniku, u svečanoj dvorani „Ivan Pavao II.“ sisačkog Velikog Kaptola, u Galeriji „Martin Borković“ Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u dominikanskom Samostanu bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici i u Muzeju grada Pakraca.