Budi dio naše mreže
Izbornik

Kako će Crkva odgovoriti na nove epidemiološke zahtjeve?

Zagreb (IKA)

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, generalni tajnik HBK dr. Krunoslav Novak i dekan splitskoga KBF-a dr. Mladen Parlov u emisiji „Izdvojeno“ Laudato TV-a u srijedu 7. listopada komentirali su nedavni sastanak predstavnika HBK i Stožera civilne zaštite i moguće odgovore Crkve na buduće epidemiološke mjere.

Dr. Novak rekao je da je Stožer civilne zaštite inicirao sastanak koji je održan prošlog četvrtka s predsjednikom i potpredsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem i zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a na kojemu su razmijenjena mišljenja i dosadašnja iskustva djelovanja s obzirom na aktualnu situaciju od ožujka sa svim onim okolnostima koje su tada bile ključne i na snazi te vrijeme ublažavanja situacije. Promišljalo se i ono što nas očekuje, a iz Stožera kažu da se ne može sa sigurnošću reći kako će to biti. Pred velike blagdane Svi svete i Božić, razmišljalo se o mogućnostima i onome što pandemija može izazvati s obzirom na okupljanje vjernika.

Prema riječima dr. Novaka, na tome sastanku nije bilo riječi o konkretnim epidemiološkim mjerama, analizirala se dosadašnja situacija, kako su funkcionirala liturgijska slavlja, a što se tiče predstojećeg razdoblja o tome će se još razmišljati. Primarno je bilo vidjeti područja rizika, opasnosti, gdje bi moglo biti većih kontakata, gdje bi se moglo stvoriti žarište. Na snazi su i dalje dosadašnje epidemiološke mjere, od njih se ne odstupa, a Stožer će pratiti razvoj situacije i mjesta gdje postoji opasnosti od zaraze. Biskupi su izrazili nadu da se „lockdown“ neće ponovno dogoditi, na tome će se ustrajati, a iskustvo pomaže kako odlučivati u budućem vremenu, rekao je dr. Novak.

Na pitanje je li se vodstvo Crkve “prestrašilo” u prvo vrijeme kada je dokinuto slavljenje misa s narodom, pa su neki svećenici i vjernici negodovali jer su mislili da mjere trebaju biti blaže, dr. Novak je rekao da su svi vjernici bili šokirani tadašnjom situacijom, svećenicima je bilo teško iskustvo slaviti mise u praznim crkvama jer je euharistija slavlje zajedništva oko euharistijskog Isusa Krista. Svećenici su ustrajali u slavljenju misa. Ponekad se govori da su mise bile zabranjene, one se nisu prestajale slaviti ni u jednom trenutku, samo na njima nisu mogli sudjelovati vjernici, što je bio veliki šok za vjerničku zajednicu. Jesmo li reagirali preoštro? To je bilo vrijeme kada je posvuda bio lockdown, sve je bilo zatvoreno. “Iz vlastitog i iskustva svojih kolega znam da su u tim vremenima još dublje proživljavali vlastito svećeništvo i još žarče molili za vjernički puk kojega nisu mogli imati u blizini”, istaknuo je dr. Novak.

Dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. Mladen Parlov kritički je razmišljao o mjerama u prvome valu. Osvrnuvši se na sastanak predstavnika HBK i Stožera civilne zaštite, izrazio je zadovoljstvo da se ide za zajedničkom odlukom da se ne dokidaju euharistijska slavlja s narodom. Rekao je da civilne vlasti nemaju ingerencije nad Crkvom. Ona ima svoje područje djelovanja, poštujući sve preporučene mjere Civilne zaštite. Pastoralna skrb za vjernike se mora organizirati, mišljenja je dr. Parlov.

U sklopu emisije objavljen je i razgovor s predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, koji je 1. listopada sudjelovao na sastanku s članovima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Na pitanje što možemo očekivati u naredno vrijeme, osobito za velike blagdane, nadbiskup je odgovorio da će Stožer uskoro najaviti nove mjere, a biskupi će se sljedeći tjedan okupiti na zasjedanju te razgovarati o tome što će trebati učiniti vezano uz vjerske obrede.

Nadbiskup smatra da neće biti scenarija s početka pandemije, kada smo pratili dramatično stanje u nekim zemljama, kao u Italiji, gdje je dnevno umiralo tisuće ljudi, među njima i 22 svećenika. No, predviđa da će se koristiti sve potrebne mjere – distanca, dezinfekcija i, pretpostavlja, maske, jer će mise biti u zatvorenom prostoru. No, o tome će razgovarati kad vide što će Stožer predložiti, ne samo za vjernike već i sve građane.

Nadbiskupa nije iznenadilo što su neki među vjernicima a i klerom otvoreno kritizirali i crkveni vrh. “Crkva je tom situacijom bila zatečena. Najprije se trebalo suočiti sa situacijom zaraze koja nije bezazlena. To je pomalo sličilo onom ratnom vremenu, kad smo se sklanjali od bombardiranja u skloništa. Tako je i ovdje trebalo ne ići u susret opasnostima, ne izlagati se. U tom kontekstu možda je sa strane biskupa nešto i bilo previše strogo određeno, ali kad su takve opasnosti, biskupi imaju ovlasti donijeti odluke, nisu ništa odlučili mimo svoje ovlasti”, rekao je mons. Puljić.

Napomenuo je da na početku nisu bile takve kritičke reakcije, one su nastupile poslije. “Ne bih tako drastično shvatio to negodovanje, sve je dobro prošlo”, rekao je nadbiskup. Istaknuo je: “Nimalo ne žalim što smo prvih dana bili toliko oprezni. Ni sada nije sasvim jasno kakav je to virus, a znanstvenici ne uspijevaju naći lijek, pa je sve to pomalo nejasno i neizvjesno. Ali, mislim da bi bilo neozbiljno i neodgovorno glumiti da toga nema”.

Upitan za preporuku vjernicima, nadbiskup Puljić naveo je geslo kojim su se koristili u Zadarskoj nadbiskupiji: “Prevencijom i molitvom u borbi protiv virusa”. A zajednička poruka biskupa vjernicima bila je: “Budite u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani”.

Ova nas situacija poziva na ozbiljnost, preventivnost, a pomalo nas, vjernike, tjera da ozbiljnije razmišljamo o životu. Nekad smo previše zagledani u zemlju, a zaboravljamo dimenziju vječnosti, transcendencije i uperenosti prema nebu. U tom kontekstu dok se borimo protiv virusa i svih ostalih nevolja, ne smijemo zaboraviti vječnost. Treba vratiti molitvu u obitelji; u osobni život vratiti tu dimenziju da nam je potrebna vječnost, potreban Bog, potrebna zaštita Neba”, poručio je nadbiskup Puljić.

U emisiju se duhovnim promišljanjem o temi javio i član Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Zovko.