Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje prigodom 21. obljetnice smrti kardinala Kuharića

Zagreb (IKA)

U Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu u subotu 11. ožujka 2023. godine, prigodom 21. obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, svečano euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Koncelebrirali su zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, pomoćni zagrebački biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, redovnički provincijali i brojni okupljeni svećenici.

Na početku misnoga slavlja kardinal Bozanić pozdravio je sve okupljene. „Danas nas je okupio sluga Božji Franjo kardinal Kuharić. Došli smo ovamo s njime, za njega i da se po njemu više približimo Bogu“, rekao je.

„Kardinal Franjo Kuharić bio je suočen s posebnim kušnjama za Crkvu i naš hrvatski narod, kao što je uostalom, u nekoj mjeri i na svoj način, svaki pastir Crkve“, kazao je na početku homilije kardinal Bozanić. Tumačeći Božju riječ naglasio je kako sloboda izabranog naroda donosi sa sobom i odgovornost.

„Sloboda je u pustoši postala prijetnjom, jer su nedostajale nužne namirnice: kruh i voda. Riječ je o vrijednostima koje su i danas aktualne: o slobodi, odgovornosti i sigurnosti. Nije li se nešto slično dogodilo i hrvatskomu narodu? Nakon čežnje za slobodom i nakon mukotrpnoga puta kroz patnje i svjedočanstava; kroz bijedu i rat kojima smo bili pritisnuti, kao da se brzo zaboravilo kako je bilo. Tamo gdje se ne čuva spomen, lako se dogodi da novi naraštaj koji nije živio u nevolji zapravo ne zna što govori i ne prepoznaje dar. Narod je zaboravio da je sloboda već stanovita sigurnost i da sigurnost bez slobode i odgovornosti zapravo ni ne postoji“, poručio je predslavitelj.

Govoreći o Evanđelju, kardinal Bozanić istaknuo je kako Isus odstupa od uhodanosti, „da bi mogao doprijeti do dubine čovjeka, do Božjega dara. Isus ide dalje i govori o vodi koju daje on, koja je dar za vječni život. To je žeđ za ispunjenim životom. Isus u životu Samarijanke vidi njezinu čežnju za životom. Isus razgovarajući s njom najprije susreće sumnjičavost, a onda otvorenost za novost objave, koja je njezin uobičajen dolazak na Jakovljev zdenac preobrazila u novost života ispunjenog milosrđem i božanskim darom“, rekao je.

Zagrebački nadbiskup prisjetio se kako je posljednja svečana pontifikalna euharistija u zagrebačkoj prvostolnici prije potresa bila „na današnji dan prigodom osamnaeste obljetnice smrti blagopokojnog Kardinala. Premda sada nismo u našoj prvostolnici i premda je od preminuća kardinala Franje prošla dvadeset i jedna godina, ovdje ga vidimo u duhu: kako s nama slavi otajstva spasenja; kako se raduje zajednici Crkve; kako propovijeda Božju riječ; kako je uronjen u pobožnu molitvu Majci Božjoj Bistričkoj; kako moli zagovor blaženoga Alojzija, u poniznoj sigurnosti u njegovu svetost. Ovdje se i večeras susrećemo sa slugom Božjim, kardinalom Franjom, u Božjoj ljubavi po Isusu Kristu. Naš Gospodin nam se darovao da bismo ga uvijek mogli naći, štoviše: da bismo bili u njemu i imali život u izobilju“, kazao je.

„Nadbiskup Kuharić je za puno ljudi, svojim riječima i prisutnošću, postao osoba susreta s Bogom. Njegov život i služenje Crkvi obilježava predivan dar kojim je privlačio: znao je dati vrijednost običnomu. Živimo u vremenu u kojemu se žele: izvanrednosti, posebna iskustva, neobičnosti. Najčešće se takva traženja pojave tamo gdje se nastoji izbjeći stvaran život i gdje se ne prihvaća Božja providnost u kojoj svatko ima dragocjeno mjesto“, naglasio je kardinal.

Podsjetio je kako je Samarijanka nosila „teret običnosti; nije željela nikoga susresti, izbjegavala je druge, ali i sebe i svoj život. Htjela je samo običnu vodu. No, običnost ju je dovela do Isusa na zdencu, stranca i neprijatelja koji je osjetio žeđ, onu ljudsku, tjelesnu, ali i žeđ za čovjekom.“

Na kraju homilije kardinal Bozanić istaknuo je kako kardinal Kuharić upućuje „na milost u običnome. Po tome daru nitko i nigdje nije zaboravljen; nitko ne treba biti izgubljen, jer Krist nudi spasenje po vjeri.“

Poručio je okupljenima da mole i za beatifikaciju kardinala Kuharića. „Mi znamo da življenje svetosti i njezini tragovi neprestano djeluju u našoj Crkvi i da im ne mogu nauditi nikakva podmetanja koja bi htjela Crkvu razjediniti, bilo optužbama bilo laskanjima. Uostalom, i kardinal Kuharić tijekom svoje nadbiskupske službe i jedno i drugo itekako je snažno iskusio, ne samo od strane očitih neprijatelja nego i od onih koji su se predstavljali i koji se predstavljaju prijateljima“, rekao je predslavitelj.

„Dok zahvaljujemo Gospodinu za nadbiskupa Franju, vrijednoga pastira Crkve zagrebačke, nastojmo činiti što je i on činio: biti otvoreni za susret s ljudima koji čeznu za Bogom. Nama je darovan Božji Duh. Po njemu živimo ‘u duhu i istini’. Po njemu je u našim srcima razlivena Božja ljubav. Ona se razlijeva preko naših životnih posuda i teče u život vječni. U korizmenome hodu darujmo i podijelimo s drugima Božju ljubav“, zaključio je kardinal Bozanić.

Liturgijsko pjevanje predvodili su Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem vlč. Ivana Bingule.