Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Hollerich o prvom dijelu europske Kontinentalne sinodske skupštine u Pragu

Prag (IKA)

Nakon prva četiri dana europske Kontinentalne sinodske skupštine u Pragu, koja je počela 5. veljače 2023., predsjednik Vijeća biskupskih konferencije Europske unije (COMECE) i glavni izvjestitelj Biskupske sinode o sinodalnosti, luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich izrazio je zadovoljstvo doživljenim, izvještava Vatican News.

„Jako sam sretan i zadovoljan kako je ova konferencija protekla, jer Europa je toliko različita – Istok, Zapad, Jug, Sjever – različite su kulture, drugačija je povijest u prošlom stoljeću. I nikada se nismo dublje upoznali, čime bismo također mogli vidjeti razlike. To je učinjeno ovdje. Primijetili smo da imamo različita mišljenja po mnogim točkama, no da smo ipak jedinstveni u vjeri“, rekao je glavni izvjestitelj Sinode, dodajući da je ovaj susret „bio neophodan“ te se nada da će ovo „dovesti do daljnjih koraka koji trebaju uslijediti“.

Prvi dio europske Kontinentalne sinodske skupštine u Pragu, na kojoj je sudjelovalo 200 delegata završila je 9. veljače čitanjem i komentiranjem privremene završne deklaracije. Do nedjelje će se sastati 39 predsjednika svih biskupskih konferencija u Europi, a tamo će biti i kardinal Hollerich. Prema glavnom izvjestitelju, zadaća je biskupa da „kolegijalno preispitaju zajedničko sinodsko iskustvo“. „Duh Sveti djeluje u vremenu“, rekao je luksemburški nadbiskup, citirajući papu Franju. „Trebamo čuti poziv Duha, no ponekad je to jako teško jer su nam uši pune drugih stvari, pa i religijskih, koje ne dolaze od Duha Svetoga.“

U intervjuu za La Croix kardinal Hollerich je problematiku mladih i žena označio kao sjecište rasprava o budućnosti Crkve u Europi. Svi su se složili „da smo misionarska Crkva, iako nam nedostaju mladi“. Prisutnost mladih je „bitna u Crkvi, oni imaju pravo biti saslušani“.

Vezano uz rasprave o ulozi žena u Crkvi, predsjednik COMECE-a priznao je da je ta tema za njega vrlo važna. „Ne želim sada govoriti o pitanju svećeništva i svećeničkog ređenja, moramo ići dublje. Ali postoje stvari koje se već mogu učiniti u biskupijama. Žene imaju što za reći i drugačiji način reagiranja.“ Kardinal Hollerich se, navodeći primjer, osvrnuo na skandal seksualnog nasilja u Crkvi: „Mislim da bi se uz prisutnost žena izbjeglo mnoge probleme.“

Na susretu s predstavnicima medija u četvrtak u Pragu, kardinalu su postavljena pitanja i o temama ređenja žena te svećeničkom celibatu. „Crkva je spremna razmišljati i moliti o ovim zahtjevima. Inkluzija je ipak nešto drugo, jer Papa je rekao da treba uključiti sve. To je jasno, bar meni. Nema rasprave. Ali za svećeništvo žena, za oženjene svećenike, moramo moliti, razmišljati zajedno, vagati“. Moramo „pustiti Duha Svetoga da djeluje u donošenje takvih odluka. Odluka donesena pod pritiskom uvijek je loša.“

Papa Franjo otvorio je 9. listopada 2021. svjetski sinodski hod Katoličke Crkve. U etapnom dijalogu, koji je prvotno trebao trajati dvije, a sada tri godine – do 2024. – Crkva bi prije svega trebala prakticirati drugačiji stil ophođenja. Prvo što treba učiniti jest pažljivije slušati jedni druge. Prema Papinoj želji, Crkva bi tako trebala bolje prepoznati izazove s kojima se valja suočiti te kako se, po Božjoj volji, s njima nositi.

Sinoda je trenutno u srednjoj fazi sa skupštinama na kontinentalnoj razini. Sinodske skupštine na svjetskoj razini na rasporedu su u listopadu 2023. i ponovno u listopadu 2024. u Rimu. Delegati i biskupi trebali bi govoriti o rezultatima konzultacija te uzeti u obzir sinodski proces koji se provodi diljem svijeta.