Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Mario Grech istaknuo ključne rezultate listopadske Sinode

Vatikan (IKA)

Obraćajući se sudionicima Konferencije za novu evangelizaciju koja se održala 19. siječnja u Manili, kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode, osvrnuo se i na ključne rezultate rada Sinodske skupštine održane u listopadu prošle godine, ali i na svoje nade za sljedeće zasjedanje tijekom ove godine, prenosi Vatican News.

Govoreći na Konferenciji za novu evangelizaciju, kardinal Grech osvrnuo se na tri aspekta listopadskog zasjedanja i o njihovom odnosu prema Crkvi u Aziji. Najprije je istaknuo kako su se sudionici Sinode sastajali u dvorani Pavla VI. u kojoj su svećenici i laici, u skupinama od po deset do dvanaest osoba, sjedili za velikim stolom “kao na svadbi ili nekom drugom velikom obiteljskom okupljanju”. Ova novost u sinodskom procesu pomogla je postaviti pozornicu za “Razgovore u Duhu” koji su se tada održavali. I treće, podsjetio je na puno i ravnopravno sudjelovanje svih vjernika, bilo zaređenih službenika bilo laika, koji su svi imali pravo glasa.

“Iskustvo slušanja pobjeđuje i naš osjećaj izoliranosti. Kada ljudi odvoje vrijeme i trud da nas saslušaju, to nam daje osjećaj da nas cijene. Također tu se onda njeguje druženje i gradi solidarnost.”, istaknuo je Kardinal. Zatim je istaknuo središnje teme u sažetom Izvješću koje naglašava kako mjesne Crkve trebaju bolji angažman s mladima u svojim zajednicama, sakramentalni život i misionarska nastojanja. Predložio je da su Filipini i Katolička Crkva u Aziji općenito “dobro pozicionirani da daju smjernice sveopćoj Crkvi u odgovoru na ono što je Prvo zasjedanje Opće skupštine spomenulo kao stvaranje preferencijalne opcije za mlade”, jer i većina svjetske mladeži sada živi u Aziji.

Drugi ishod listopadskog zasjedanja Sinode poziva na “slušanje vapaja zemlje i vapaja siromaha, što je jedan te isti vapaj”, objasnio je kardinal Grech te nastavio naglašavajući da “biti bliz onima koji su siromašni zahtijeva zajednički angažman u brizi za naš zajednički dom… Nedostatak odgovora na ovaj vapaj čini ekološku krizu i klimatske promjene posebnom prijetnjom u opstanku čovječanstva”. Kardinal je tako i pozvao Crkvu na Filipinima da preuzme vodeću ulogu u ovom procesu,  da “sve nas osvijesti u tom pogledu, izoštri našu savjest da odgovorimo na vapaj zemlje i vapaj siromaha”.

Na kraju, kardinal Grech podsjetio je da se u Izvješću kao ključna tema ističe radost Evanđelja kao ona koja je “najvažnija u našim umovima i srcima” i koja “proizlazi i iz slušanja i iz naviještanja Radosne vijesti”.

Što se tiče nadolazeće Druge opće skupštine u listopadu 2024., kardinal Grech izrazio je nadu da će sljedeći mjeseci “biti vrijeme produbljivanja našeg razumijevanja i iskustva o tome kako je to živjeti u Crkvi u kojoj je suodgovornost za poslanje svakodnevno iskustvo i da se ono kao takvo ne može uzeti zdravo za gotovo”. U tom je području predložio rad na praktičnim koracima prema suodgovornijem pristupu poslanja i službi Crkve koji uključuje sve vjernike, kao i ugradnju sinodalnoga dinamizma u svakodnevni život Crkve, produbljujući način na koji razumijemo i živimo sinodalnost u našim mjesnim Crkvama, prenosi “Vatican News”.