Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin istaknuo potrebu dijaloga za ​postizanje mira

Rim (IKA)

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, odgovarajući na pitanja novinara u četvrtak, 23. studenoga, 2023. u Rimu, osvrnuo se na riječi pape Franje o ratu između Izraela i Hamasa, izvijestio je Vatican News.

„Čini mi se da Sveta Stolica na sve načine nastoji biti pravedna, poštena prema svima i voditi računa o patnji sviju“, rekao je državni tajnik, ističući jasno stajalište Vatikana protiv nedavnog napada Hamasa na Izrael te istovremeno priznajući patnje na palestinskoj strani.

„Papa želi biti blizak svima koji pate“, rekao je kardinal Parolin. Na pitanje o naporima koji se čine kako bi se otvorili kanali za dijalog, izrazio je uvjerenje u potencijalni doprinos pronalaženju rješenja te istaknuo problem talaca. „Vjerujem da ova gesta, pa i Papina, može poslužiti u tom smislu, u smislu pomoći da se pronađe rješenje problema“, rekao je.

Po pitanju djece koja su prisilno iz Ukrajine odvedena u Rusiju, kardinal je kazao da diplomacija koja je aktivirana posjetom kardinala Mattea Zuppija Moskvi i Kijivu daje neke rezultate. Komentirao je i vjerodostojnost poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina na prekid rata: „Nadam se da je vjerodostojan, svi se tome nadamo.“

Govoreći o zabrinutosti zbog vala antisemitizma koji se pojavio od početka rata  između Hamasa i Izraela, državni je tajnik potvrdio da je Sveta Stolica i dalje zabrinuta zbog takvih incidenata. „Postignuća ovih godina, počevši od „Nostre Aetate“, ovim događajima sigurno nisu dovedena u pitanje“, rekao je. U nadi da će se ipak održati, kardinal Parolin je kašnjenje u provedbi sporazuma između Izraela i Hamasa prepoznao kao zabrinjavajući znak. Također, istaknuo je važnost rješavanja pitanja talaca za postizanje detanta.

Kardinal Parolin je odgovorio na kritike upućene Papi za izbor riječi „terorizam“ kada je govorio o ratu u Svetoj Zemlji, te ih odbacio kao nepravedne. „Ono što Papa kaže, on kaže jasno“, komentirao je i dodao da „sigurno ne govori onako kako oni žele“. Naposljetku, u kontekstu rasprave o miru u sadašnjem globalnom scenariju, kardinal je istaknuo izazove održavanja pozicije neutralnosti i obraćanja objema stranama, napominjući da se Sveta Stolica uvijek suočavala s kritikama zbog svog pristupa sukobim.