Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin o Papinu putovanju u Afriku: Putovanje u svrhu promicanja pomirenja

Vatikan (IKA)

Očekuje se da će Papino putovanje u Demokratsku Republiku Kongo i u Južni Sudan pomoći u promicanju prekida nasilja. Rekao je to, u intervjuu danom vatikanskim medijima, Papin državni tajnik kardinal Parolin, prenosi Vatican News.

Afrika očekuje Papu koji nikada nije prestao željeti i graditi taj susret u zemljama izmučenima sukobima i iskorištavanjem, u Demokratskoj Republici Kongo i u Južnom Sudanu. Tijekom 40. međunarodnog putovanja, na kojemu će biti od 31. siječnja do 5. veljače, papa Franjo će donositi Božju riječ, te nadu u mir i dijalog. K tomu, to će putovanje u Južnom Sudanu imati snažno ekumensko obilježje, jer će uz Petrova nasljednika biti i canterburyjski nadbiskup Justin Welby, te moderator Opće skupštine škotske Crkve Iain Greenshields.

Papa – pastir i hodočasnik mira i pomirenja

Papa odlazi u te zemlje kao pastir koji se susreće s Božjim narodom, te istodobno kao hodočasnik mira i pomirenja – rekao je državni tajnik Svete Stolice ističući dva vidika putovanja: pastoralni, odnosno blizinu s mjesnim Crkvama i zajednicama, koje su žive i aktivne, te društveno-politički koji se nada pomirenju, u dvjema stvarnostima koje iz različitih razloga proživljavaju dramu milijuna izbjeglica, gerilskih sukoba, te etničkih i političkih napetosti. S tog se stajališta očekuje da će prisutnost Svetoga Oca, njegova riječ, njegovo svjedočanstvo, pomoći u promicanju prekida nasilja i jačanju mirovnih procesa i pomirenja koji su u tijeku.

Iscjeljivanje ranā

U okviru posjeta Demokratskoj Republici Kongo Papa će se susresti i sa žrtvama nasilja na istoku te zemlje. Kardinal se stoga nada da će Papin posjet pomoći iscjeljivanju doista dubokih ranā u srcu ljudi. Riječ je o situaciji koja već dugo traje: nasilje, suprotstavljanja i sukobi – objasnio je te dodao da će prvi vidik tog susreta biti upravo utjeha za tamošnje stanovništvo, a onda i ohrabrenje da ne izgube pouzdanje, nadu, da ne pokleknu pred osvetom, da ne povećavaju postojeće podjele, te da im cilj bude mir. Stoga su zajedništvo i bratstvo svrha zbog koje Papa susreće te žrtve.

Uloga religije

Sveti će Otac iz Demokratske Republike Kongo otputovati u Južni Sudan. Osvrćući se na ulogu religije u stabilizaciji te zemlje, Papin je državni tajnik napomenuo kako se osobno mogao uvjeriti da kršćanske Crkve služe cjelokupnom stanovništvu, i tamo gdje država, a katkada i međunarodne agencije ne uspijevaju doći. Stoga uživaju povjerenje i ugled, a to im je omogućilo da imaju značajnu ulogu u slojevitom međunarodnom dijalogu – rekao je kardinal Parolin.

Prisjetio se potom svojega putovanja u Južni Sudan te kazao da se sâm Predsjednik, s kojim se tada susreo, spomenuo Papine geste iz 2019. godine, kada je njemu, i drugim južnosudanskim čelnicima poljubio noge moleći za mir. Ta ga je gesta duboko dirnula i ganula – kazao je kardinal te izrazio nadu da će stoga to putovanje dati kontinuitet tom tako posebnom trenutku i potaknuti na donošenje konkretnih, praktičnih odluka kako bi mirovni proces postigao svoj cilj.

Ekumenizam svjedočenja

Južni Sudan će Sveti Otac posjetiti zajedno s canterburyjskim nadbiskupom i moderatorom Opće skupštine škotske Crkve. Prisutnost triju vjerskih vođa vrlo je znakovit izraz ekumenizma; štoviše, nazvao bih to ekumenizmom svjedočenja – istaknuo je kardinal Parolin te dodao – Sama činjenica da ta trojica idu zajedno, znak je da je moguće pronaći načine zajedništva bez obzira na razlike ili kroz razlike. Bit će to prisutnost i vrlo značajno putovanje upravo zato što će biti troglasno, kazao je kardinal, a prenosi Vatican News.