Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić na otvaranju Dana sv. Antuna Padovanskog

Gornja Močila (IKA)

Na otvaranju Dana sv. Antuna Padovanskog 2023., u subotu 27. svibnja u Župi sv. Antuna Padovanskog u Gornjoj Močili–Sijekovcu u Bosanskoj Posavini, misu je predslavio umirovljeni vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Kardinal Puljić u homiliji je govorio je o djelovanju Duha Svetoga.

Svjestan što se sve u nedavnoj prošlosti u Domovinskom ratu događalo u tim krajevima posvijestio je da se prošlost ne može promijeniti, a ni budućnost predvidjeti jer je u Gospodinovim rukama. Upozorio je na opasnost kada vjernici, unatoč tomu što su kršćani, žive u strahu, u prošlosti.

„Sve što imamo, možemo i trebamo je nastojati živjeti u sadašnjem trenutku s pouzdanjem i vjerom u Gospodina. Gospodin nam nije poslao, duha bojažljivosti, nego Duha Svetoga – Duha hrabrosti, dao nam je krunicu – najjače oružje protiv svake napasti Zloga. U ovim danima svibanjskih pobožnosti moli ju cijela Crkva. Ne dopustimo da nam prođe ijedan dan, a da ju ne izmolimo. Otvorimo svoje srce Duhu Svetome da nas obdari svojim darovima, da u svijetu budemo prepoznatljivi Kristovi svjedoci…“, poručio je među ostalim kardinal Puljić. Pozvao je sve da i dalje izgrađuju i njeguju zajedništvo.

U Gornja Močila su toga dana hodočastili župljani Župe Gospe Brze Pomoći iz Slavonskog Broda. Zajedno sa svojim svećenicima, župnikom Anđelkom Cindorijem, župnim vikarom Markom Obradovićem, i đakonom Antonio Pekićem, hodočastilo je pedesetak župljana koji tijekom cijele godine pomažu i sudjeluju u življenju župe: čitači, skupljači milostinje, ministranti, pjevači, volonteri koji čiste crkvu i pastoralni centar, peku kolače za „osmi“ hodočasnički dan, te ovogodišnji prvopričesnici, krizmanici, njihovi roditelji i drugi suradnici.

Domaći župnik Ivan Tolj zahvalio je hodočasnicima što su za dan župnog zajedništva odabrali upravo njegovu župu. Naglasio je da je to velika podrška njegovim župljanima.

Uz kardinala i župnika misu su suslavila još šestorica svećenika u zajedništvu s hodočasnicima, župljanima i povratnicima.

Pjevanje je uz zbor Župe Gospe Brze predvodio kantautor Luka Balvan iz Zagreba.

Druženje je poslije mise nastavljeno uz zajednički ručak, koji su priredili domaćini, a potom uz razne društvene igre do kasnih popodnevnih sati u prostranom rekreativnom centru.