Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić na Petrovo zaredio jedanaestoricu prezbitera

Sarajevo (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić je na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u utorak 29. lipnja, zaredio jedanaestoricu prezbitera u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, izvijestila je Nedjelja.

Uz kardinala Puljića suslavili su vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupiji mons. Slađan Ćosić te više od 50 svećenika među kojima su bili i poglavari te profesori Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS), Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) i Franjevačke teologije (FT).

Pozdravivši nazočne, kardinal Puljić ih je ujedno pozvao na molitvu za svećenike, a poglavito za jedanaestoricu ređenika. Poželio je da na svetkovinu apostolskih prvaka „ojača osobna vjera da bi se s punim pouzdanjem u Boga krenulo u budućnost“.

Poslije čitanja i naviještenog Evanđelja rektor VBS-a preč. Zdenko Spajić predstavio je kandidate za Vrhbosansku nadbiskupiju, a kandidate za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu magistar bogoslova na FT-u fra Danijel Nikolić. Nakon njihova odziva i uz jamstvo poglavara, župnih zajednica iz kojih dolaze te mišljenja odgovornih o njihovoj prikladnosti za primanje svetog reda, nadbiskup ih je izabrao za red prezbitera.

Autentično naviještati

Kardinal je na početku prigodne propovijedi najprije posvijestio što izvire iz svetkovine sv. Petra i Pavla. To je hrabrost i razbijanje okova nakon kojih su apostoli mogli započeti naviještati Riječ Božju. Istaknuo je da javnost danas „okiva“ svećenike da ne bi bili slobodni svjedočiti. Obraćajući se ređenicima potaknuo ih je da se oslobode tih okova i budu autentični svjedoci. Govoreći o svećenicima koji su zaređeni na Petrovdan naglasio je da je to razdoblje svojevrsne rekapitulacije učinjenog, a obraćajući se novoređenicima kazao je da njihov pastoralni rad tek započinje. „Prepoznajte sebe i svoje poslanje. Potrebna vam je vjera i uvjerenje da Krist s vama može računati“, rekao je kardinal, ističući da je potrebno naviještati ne samo riječima nego i življenjem. „Neka iz vaših očiju sijeva da živite ono što govorite“, potaknuo ih je te upozorio da ih kroz čeka „uzburkano more života“. Posvijestio je da ljudi ni za jedno vrijeme u povijesti nisu govorili da je lijepo i dobro nego uvijek teško. „Bog nam je dao to vrijeme, zato valja plivati protiv struje. Međunarodna zajednica je stvorila klimu ignoriranja stavova Katoličke Crkve, dapače žele nametnuti krivnju ako se propovijeda moral i tradicija“, ustvrdio je nadbiskup Puljić dodajući da je to osjetio tijekom boravaka u Njemačkoj kada je vidio kako se „Europa ruga svojoj baštini“.

Ponovio je da u takvom ozračju valja plivati protiv struje te je podsjetio da postoje i one zemlje koje kršćanima ne daju ni „disati“, a kamoli svjedočiti.

„Naša je snaga u ispovijedanju Krista Boga živoga. Apostolski prvaci potpisali su vjeru krvlju. Hoće li od nas tražiti da potpisujemo krvlju to ne znam, ali trebat ćete podnijeti žrtvu. Ne može se ništa vrijedno uraditi u životu bez žrtve, ali dok budete voljeli zvanje, Krista i Crkvu vi ćete se ostvarivati“, rekao je kardinal izravno se obraćajući novoređenicima koje je potaknuo da kao mlada generacija svećenika unesu nadu i svjetlo evanđelja među ljude koje budu susretali. Govoreći da će za vrijeme svoga pastoralnog rada susresti razne negativnosti zaželio je da se ne ravnaju prema njima nego po Kristu.

Na kraju ih je ohrabrio da vole Crkvu kao majku koja rađa za kraljevstvo Božje te je podsjetio na riječi sluge Božjega misionara Ante Gabrića koji je mladiće u spremanju za svećeništvo poticao da „ne dime nego izgaraju“. „Vrlo je važno shvatiti potrebu izgaranja za ono za što smo posvećeni. Oduprite se duhu vremena koji želi stijesniti Crkvu kako ne bi mogla svjedočiti“, rekao je na kraju nadbiskup te je zaželio da ređenike sv. Petar i Pavao potaknuo da svoju vjeru svjedoče i izgaraju do zadnjega trena.

Novi radnici na njivi Gospodnjoj

Uslijedio je obred ređenja, a potom su novozaređeni svećenici prvi put suslavili s nadbiskupom i subraćom svećenicima.

Za Vrhbosansku nadbiskupiju zaređeni su vlč. Domagoj Matijević, vlč. Ivan Matijević i vlč. Ivan Mijać, a za Franjevačku provinciju Svetoga Križa – Bosne Srebrene fra Antonio Baketarić, fra Antonio Gašić, fra Dario Matanović, fra Fabio Badrov, fra Josip Jazvić, fra Nikola Matošević, fra Zdenko Frljić i fra Zoran Topalović.

Na kraju su mladomisnici nazočnima udijelili svoj mladomisnički blagoslov, a kardinal im je podijelio dozvole za ispovijedanje koje važe do rujna 2022. te svjedočanstvo kao podsjetnik na ređenje.

U euharistiji je sudjelovalo mnoštvo bogoslova, redovnica, kao i rodbina te župnici i vjernici župa iz kojih dolaze ređenici. Svojom je pjesmom svečani događaj uljepšao združeni zbor bogoslova VBS-a i FT-a.

Misu je izravno prenosio Radio Marija BiH.

Proglas o održavanju sinodskih zasjedanja

Nakon popričesne molitve kardinal Puljić pročitao je Proglas o održavanju sinodskih zasjedanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. Najprije je podsjetio da je prije točno devet godina s istog mjesta najavio održavanje Sinode pod geslom Sve obnoviti u Kristu. Istaknuo je da je prema Zakoniku kanonskoga prava osnovao Pripremno povjerenstvo za održavanje Sinode sastavljeno od svećenika i laika. Nadalje je posvijestio njihovu zadaću koja je uspješno privedena kraju. Zahvalivši svima na svesrdnoj suradnji, a posebice generalnom tajniku Sinode vlč. Mariju Bernadiću, najavio je početak zasjedanja.

„Svečana misa otvorenja Sinode bit će u katedrali, 11. rujna, s početkom u 9 sati, a potom slijedi otvorenje sinodskih zasjedanja u dvorani Svećeničkoga doma VN-a“, rekao je kardinal Puljić te naglasio da kalendar predviđa ukupno pet zasjedanja subotom od 18. rujna do 30. listopada, a sinodska zasjedanja bit će zaključena na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, u srijedu 8. prosinca, u sarajevskoj katedrali.