Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zuppi posjetio bolnicu za djecu u Betlehemu

Betlehem (IKA)

Kardinal Matteo Maria Zuppi, nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije u subotu 15. lipnja posjetio je u Betlehemu "Charitas Baby Hospital" (Cbh), jedinu bolnicu za djecu na Zapadnoj obali. Pohod bolnici ostvaren je u sklopu biskupijskog hodočašća "mira i solidarnosti" koje je u tijeku između Jeruzalema i Betlehema, a predvodi ga sâm Kardinal sa još 160 sudionika iz različitih talijanskih gradova, izvještava Vatican News.

Kardinala Zuppija, u pratnji delegacije hodočasnika, po dolasku u bolnicu dočekala je Shireen Khamis, iz ureda za komunikacije bolnice, a koja mu je prikazala kratki video o povijesti bolnice koja 2024. slavi 71 godinu neprekinutog djelovanja. Procjenjuje se da u regiji živi preko 410 tisuća djece do 18 godina. Aktualna povijest ove bolnice neminovno progovara o ratu u Gazi, što dodatno otežava poteškoće preseljenja obitelji koje trebaju liječiti svoju djecu, ali progovara i o problemu preopterećenosti pacijenata i nedostatka kreveta. “Da bi došli do Betlehema ljudi moraju proći kroz stotine izraelskih kontrolnih točaka. U prva tri mjeseca rata 7.000 djece zbog toga nije moglo dobiti pristup liječenju”, objasnila je Khamis. “Nadalje, rat je pogoršao ionako ozbiljne ekonomske probleme. Bez turizma i hodočašća mnoge su obitelji ostale bez posla i ne mogu si priuštiti liječenje.” Bolnica nastavlja raditi svoj dio, čak i onda kada se sve iscrpi, kako bi se pomoglo bolesnoj djeci: “sredinom prošlog ožujka skupina od 68 djece iz Pojasa Gaze stigla je u Betlehem. Primljena su u specijalizirani centar, a sada ih prati organizacija SOS-Dječja sela, dok je medicinska pomoć povjerena bolnici”, istaknula je Khamis.

Zatim je kardinal Zuppi u pratnji glavne sestre Aleyom Kattakayam, iz Instituta Maria Bambina koji upravlja bolnicom, obišao različite odjele, pozdravio i izgrlio i pomilovao neku od malene hospitalizirane djece te njihove vidno uznemirene roditelje. Na kraju obilaska zadržao se u razgovoru s liječnicima i medicinskim sestrama. “Nalazimo se na mjestu gdje patnja mnoge djece nalazi lijek. Ali to nije uvijek slučaj. Odavde moramo krenuti da shvatimo što je potrebno najmanjima i najugroženijima kako bi imali sve što im pripada. Patnja djece je nedopustiva. I tu trebamo pokušati natjerati odrasle na razmišljanje”, naglasio je Kardinal. U tom smislu, Kardinal se prisjetio izraelske djece ubijene 7. listopada 2023. tijekom napada Hamasa na Izrael i palestinske djece koja su umrla u Gazi tijekom 8 mjeseci rata. “Neki od ovih malih stanovnika Gaze bili su liječeni u talijanskim bolnicama, uključujući i Bolognu. Od njih sam čuo strašne stvari, poput amputacija bez anestezije”, rekao je Kardinal.

“Moramo im pripremiti život koji je moguć, gledajući ih razumijemo što moramo učiniti. Mržnja, strašna logika nasilja, nerazumijevanje tuđe patnje i razmišljanje samo o vlastitoj patnji, sve su to stvari koje proizvode još više nasilja i nevinih žrtava poput djece”, dodao je nadbiskup Bologne te se prisjetio svojih riječi koje je uputio Rachel Goldberg-Polin, majci mladog Hersha, Hamasovog taoca u Gazi, a koju je susreo na početku hodočašća. “Ova žena je mislila na svoju bol i bol mnogih u Gazi. Rachel je rekla nešto vrlo ispravno: ‘Želim da moja bol ne uzrokuje više boli’. Smisao ovog posjeta je razumjeti bol i suočiti se s njom s jednom jedinom ljubavlju, ostati blizu, pomoći i moliti se kako bismo smogli snage i hrabrosti za prekid vatre i za hitan put dijaloga”, zaključio je kardinal Zuppi.