Budi dio naše mreže
Izbornik

Kćeri Božje ljubavi hodočastile Putovima blaženih Drinskih mučenica

Zagreb (IKA)

Sestre kćeri Božje ljubavi hodočastile su u subotu 23. i nedjelju 24. rujna 2023., u Godini bl. Jule Ivanišević, Putovima blaženih Drinskih mučenica.

Sestre iz zajednica iz Križevaca, Koprivnice, Granešine, Zagreba–Nova ves, Münchena, Pleternice, Splita i Zadra, predvođene provincijskom glavaricom s. Gordanom Igrec, hodočastile su u Bosnu, gdje ih je dovela utemeljiteljica Družbe, Majka Franziska.

Put je pratio duhovni program, krunica s razmatranjima o bl. Juli i pjesme na čast bl. Drinskih mučenica. Sestre koje su djelovale u području lašvanske doline posvjedočile su o osnivanju zajednice i župe u Novom Travniku koji je bio prva hodočasnička postaja. U Novom Travniku je 24. rujna proslavljena 20. obljetnica osnutka Župe Presvetog Trojstva i zajednice blaženih Drinskih mučenica. Po dolasku, hodočasnice su se zajedno sa sestrama koje ondje djeluju te župnikom don Antom Ledićem i župnim vikarom, pomolile kod zavjetne kapele bl. Drinskih mučenica. Ondje su im se pridružile i sestre iz Dubrovnika.

Na putu prema Samostanu sv. Josipa na Banjskom brijegu u Sarajevu zaustavile su se na Betaniji. Ondje su pokopane 83 sestre čiji su životi ugrađene u temelje provincije. Među njima je prva provincijska glavarica, Čehinja Gotharda Bohm, te sarajevska ljubimica, s. Luka na čijem su se grobu pomolile. Sestrinskom zajedništvu priključile su se i sestre iz Tuzle.

U sestrama dragoj i za njih važnoj crkvi Kraljice svete krunice misu je predslavio vlč. Darko Endrih. Posebice su se molile za nova svećenička i redovnička zvanja, što je bila nakana i liturgije jesenskih kvatri. Dan je završio molitvom pred oltarom Drinskih mučenica te večerom i slobodnim vremenom za obilazak grada.

U nedjelju su se sestre nakon doručka uputile prema crkvi sv. Josipa Radnika na Palama gdje ih je dočekao župnik Fabijan Stanušić, a potom su nastavile prema Goraždu.

Put prema mjestu stradanja Drinskih mučenica bio je praćen molitvom Jutarnje i pobožnošću križnog puta s elementima mučeništva blaženica.

Po dolasku, hodočasnice su posjetile školu, bivšu vojarnu, u kojoj su sestre bile zatvorene i, da bi se spasile, skočile s drugog kata, nakon čega su ubijene i bačene u Drinu.

Potom su se pomolile pokraj spomen-ploče i na obali rijeke Drine. „Na ovome mjestu svaka kći Božje ljubavi stoji bez riječi, ali srca punog molitava, vapaja, a osobito divljenja ovim snažnim ženama. One su uzor i smjerokaz nama, njihovim sestrama, ali i svakoj ženi, majci, sestri koja u današnjem vremenu pokušava živjeti život darivanja i ljubavi“, piše na stranici kćeri Božje ljubavi.

Vrhunac dana bilo je slavlje mise u budućoj crkvi blaženih Drinskih mučenica, koju je predslavio župnik Josip Tadić.

Nakon ručka sestre su krenule prema Zagrebu, te su stale u Kaknju, zadnjoj postaji hodočašća. Pomolile su se na mjestu gdje je 30. rujna 1996. ubijena s. Danka Jurčević.