Budi dio naše mreže
Izbornik

Krašić: Proslava titulara i 70. obljetnica uvrštenja Alojzija Stepinca u Kardinalski zbor

Krašić (IKA)

Svetkovina Triju kraljeva svečano je proslavljena 6. siječnja u župi Presvetog Trojstva u Krašiću gdje je proslavljen titular stare krašićke župne crkve. Ujedno je obilježeno sedamdeset godina otkako je papa Pio XII. proglasio kardinalom tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Misu je predvodio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, a propovijedao mons. Juraj Batelja, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

U koncelebraciji su među ostalima bili umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente, ml. te domaći župnik Ivan Vučak.

U propovijedi, mons. Batelja je kazao kako je Bog imenovanjem za kardinala „svoga svjedoka Alojzija Stepinca, poslao svoje svjetlo i svoju utjehu”.

Papa Pio XII. imenovao je na konzistoriju 12. siječnja 1953. tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca kardinalom, a za naslovnu crkvu dodijeljena mu je rimska crkva San Paolo alla Regola. 

„Strčali se na tu vijest strani novinari, uzvrpoljio se cijeli svijet, a naš uznik na upit što će sada raditi ponizno reče ‘vršiti svoju dužnost nepromijenjeno je moje držanje na ovom položaju’. A to je, kako je rekao u prosincu 1951., ‘trpjeti i raditi za Crkvu’”.

Propovjednik je nadalje naglasio da je blaženi Alojzije Stepinac uzor vjernicima kako ljubiti Majku Crkvu. Citirajući Stepinca, mons. Batelja je kazao kako je blaženik rekao „bijedni ovaj život rado dajem, kad bih mogao dao bih i sto života samo da živi Crkva Božja”.

„Bože, daj nam takvih biskupa, svećenika, pastira i vjernika!”, kazao je mons. Batelja. „Kako divna poruka nama, svim današnjim kršćanima i svim ljudima dobre volje, da traže i pronalaze Isusa i njegovu majku Mariju, da se kao živo kamenje ugrađuju u svetu Crkvu Božju koja je stup i tvrđa istine. Nju se voli. Nju se poštuje. Nju se sluša, za Crkvu se umire jer je djelo Božje. Hvala ti blaženi Alojzije za taj nauk i za to svjedočanstvo koje si vlastitom krvlju potpisao i nama predao”.