Budi dio naše mreže
Izbornik

Križevci: Na uočnicu svetkovine sv. Marka Križevčanina liturgiju služio vladika Lach iz Slovačke

Križevci (IKA)

Pomoćni biskup Bratislavske eparhije mons. Milan Lach, SI, služio je svečanu arhijerejsku liturgiju na uočnicu svetkovine sv. Marka Križevčanina, u srijedu 6. rujna 2023., u Križevcima.

Na uočnicu svetkovine zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije, Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca se već uobičajeno slavi svečana liturgija u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

Vladika Lach liturgiju je služio u zajedništvu s križevačkim vladikom Milanom Stipićem i bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, brojnim grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima, đakonima i bogoslovima te mnoštvom vjernika iz Križevaca, uz pjevanje Zbora Križevačke katedrale.

Mons. Lach je rodom iz Košičke eparhije u Slovačkoj gdje je sv. Marko s drugovima podnio mučeništvo. U propovijedi je ocrtao životni put križevačkog mučenika, naglasivši da je izabrao dati svoj život za svjedočanstvo Isusa Krista u tuđoj zemlji, izabravši radije žrtvu negoli vlastiti komoditet i korist.

Pozvao je vjernike da u svojim životnim izborima uvijek biraju Krista, poput svog velikog sugrađanina Marka, da se ne boje svoj život dati za Krista svjedočenjem ljubavi, istine i pravde u današnjem svijetu koji se na svoj način opire i protivi evanđelju, jer jedino ako budu vjerni svjedoci mogu dati spasonosni obol za život svijeta. Svijet bez Boga nije svijet kojega je Bog zamislio i stoga ne može biti bez Boga ni normalan, rekao je vladika Lach.

Poslije liturgije uslijedila je svečana procesija sa svečevom slikom od katedrale do crkvice sv. Marka Križevčanina, uz svečanu zvonjavu, limenu glazbu, molitvu i pjesmu s upaljenim svijećama. U crkvici sv. Marka slavlje je zaključio mons. Huzjak, predvodeći Litanije sv. Marka Križevčanina, završnu molitvu i blagoslov.