Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put mladih Srijemske biskupije

Tekije (IKA/TU)

Peti križni put mladih Srijemske biskupije održan je u subotu 18. ožujka u biskupijskom Svetištu Majke Božje Snježne – Gospe Tekijske u Petrovaradinu pod geslom „Žrtva Bogu, duh je raskajan“ Ps 51,19, izvijestio je biskupijski Tiskovni ured.

Sudjelovali su mladi iz župa Srijemske biskupije u pratnji svojih župnika, a pridružile su im se i milosrdne sestre Svetoga Križa iz Đakova. Sestre u Srijemskoj biskupiji djeluju sto godina.

Na početku je prisutne pozdravio biskupijski povjerenik za pastoral mladih vlč. Dušan Milekić. Objasnio je redoslijed planiranih aktivnosti tijekom susreta.

Pobožnost je počela uvodnom molitvom u crkvi tekijskog svetišta, a potom je križ do prve postaje nosio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina. Mladi i njihovi župnici smjenjivali su se noseći križ od postaje do postaje uz prigodna čitanja i razmatranja. Po završetku pobožnosti križnog puta, okupljeni su se vratili u crkvu gdje je slavljena misa koju je predvodio srijemski biskup Đuro Gašparović. Koncelebrirao je mons. Svalina te ostali svećenici Srijemske biskupije.

Tijekom drugog dijela susreta za mlade je u domu svetišta organizirano druženje i okrjepa, a potom je vlč. Dušan Milekić održao katehezu o temi „Poniznost! Što ja imam od nje?“

Vlč. Milekić je rekao mladima da poniznost ne promatraju kao slabost već naprotiv kao vrlinu koja im dopušta da uče od svojih bližnjih. Također, potaknuo je mlade da se uključe u rad svojih župa te zajedničkim naporima pomognu osnaživanju Srijemske biskupije. Pozvao je sve koji bi željeli intenzivnije surađivati u pastoralu mladih na razini cijele biskupije da se jave.

„Susret mladih je za mene uvijek drag i poseban događaj. Lijepo je vidjeti i kad se svi mladi naše biskupije okupe na jednom mjestu, moliti u zajedništvu. Tijekom ovog korizmenog hoda, pobožnost križnog puta izvrsna je prilika koja pomaže svima nama da se na bolji i kvalitetniji način pripremimo za blagdan Isusovog uskrsnuća. Posebna je milost i iskustvo kada se križni put moli ovdje u našem svetištu Gospe Tekijske u zajedništvu s prijateljima i mladima iz susjednih župa. Vjerujem da je ovaj susret potaknuo i ohrabrio sve nas, te da će riječi našeg biskupa i velečasnog Dušana uroditi plodom u mnogim srcima nas mladih“, rekao je Stefan Šerfezi iz Stare Bingule.

Tijekom dana mladi su kroz zajedništvo i međusobni razgovor obnovili stara prijateljstva i ostvarili nova. Tim je susretom na svojevrsni način prikazana vrijednost i značaj mladih ljudi u Srijemskoj biskupiji.

Organizator susreta vlč. Dušan Milekić je na kraju zahvalio mladima što su se odazvali. Potaknuo ih je da ostanu u kontaktu jedni s drugima, ali i da ostanu u kontaktu s Bogom, koji je izvor svakog dobra.