Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa u gospićkoj katedrali za žrtve pandemije i rata te mir u Ukrajini

Gospić (IKA)

U okviru korizmene molitvene inicijative Vijeća europskih biskupskih konferencija, 10. ožujka 2022. u gospićkoj katedrali slavljena je misa za žrtve pandemije i rata te za mir u Ukrajini i cijelome svijetu, izvijestili su iz Gospićko-senjske biskupije.

Misu je predslavio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević, a suslavili su vlč. Zlatan Sušićem i Stanko Smiljanić.

Mons. Miličević se u homiliji kratko dotaknuo teških situacija u kojima se čovjek brzo nađe. Vjernici se ne mogu prepustiti samo nekom pesimističnom promatranju te situacije, nego su dužni odazvati se na molitvu, preispitujući autentičnost svoga obraćenja i bogoljublja, istaknuo je.

Spomenuo je da je sudbina svijeta više u rukama dobrih koji trebaju molitvom odgovoriti na sve izazove, negoli moćnika koji nameću tijek događaja. Pritom je starozavjetni Mojsijev primjer. Naime, poznato je da je Gospodin Bog više promatrao Mojsija i njegove pomoćnike u molitvi, nego li same ratnike na bojištu. Dakle, Mojsijevo molitveno zauzimanje, kao i zauzimanje njegovih pomagača u molitvi, presudilo je da prevlada pobjeda, pravda i mir. Tako je isto i danas. „I mi moramo tako vjerovati!“, naglasio je predslavitelj.

Poznato je da je Gospa u Fatimi 1917. nagovijestila današnja dramatična događanja, ali je također rekla da postoji oružje dobra koje je jače od sveg zla, a to je molitva, napose molitva svete krunice. Na koncu je propovjednik prema naviještenom Evanđelju, u kojem Gospodin Isus kaže „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!“, poručio da, nije rečeno što da se ište, nego da je sve što se ište potrebno iskati s vjerom. Zato naša molitva treba biti zaufana poput one psalmista koji moli: „Smiluj nam se Gospodine, jer smo sagriješili“. Neka oči našeg naroda budu usmjerene na Gospodina i njegovo milosrđe, kao i na Marijin majčinski zagovor – zaključio je mons. Miličević.

Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje.