Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Barišić predslavio misu zahvalnicu za kraj predavanja u akademskoj godini

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak 11. lipnja, predslavio je u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja misu zahvalnicu za kraj predavanja u akademskoj godini 2020./2021.

Uz nadbiskupa Barišića euharistiju su suslavili predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović te don Nikola Šakić. Slavlje „Te Deuma“ organizirao je Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suorganizaciji sa Sveučilištem u Splitu i Studentskim centrom Split.

„Evo nas pri kraju naše akademske godine. Ovo je već druga koja ja je na neki način obilježena pandemijom koronavirusne bolesti. Godina je bila neobična i posebna. Ovdje smo se okupili da bismo zahvalili Gospodinu na protekloj godini. U ovu zahvalu trebamo uključiti i naše uspjehe i neuspjehe. Sve je to sastavni dio našeg života. Naše srce danas se širi, naša zahvalnost nadilazi našu akademsku godinu. Trebamo biti prepoznatljivi u zahvaljivanju i moramo biti svjedoci i suradnici Božji“, kazao je na početku mise mons. Barišić.

U homiliji u kojoj se posebno osvrnuo na mlade, nadbiskup je naglasio da je ljudska slabost u tome da često nisu zahvalni, te da su otuđeni i previše samostalni. „Ljubav i zahvalnost idu zajedno. Zapravo, zahvalnost je odgovor na ljubav. Ali svi mi svjesni kako nam je nekad teško živjeti tu vrlinu. Često želimo biti samostalni, samodostatni, pa postavljamo pitanje sebi; komu i čemu bi uopće trebali zahvaljivati? Možemo i tako razmišljati, ali to je kratkovidan pogled na život“, ustvrdio je splitsko-makarski nadbiskup.

U nastavku homilije naglasio je da je velika razlika između „vanjskog“ i „unutarnjeg“ čovjeka. „Za razliku od „vanjskog čovjeka“, „prizemnog čovjeka“ koji je zatvoren u sebe i ne vidi Boga. Mi imamo i, „unutarnjeg“, duhovnog čovjeka koji je ukorijenjen, kako kaže sveti Pavao: ‚Ova ljubav je ukorijenjena u srcima vašim‘“, kazao je mons. Barišić studentima.

„Vi imate svoj studij i to su na svoj način mnogoliki načini i pristupi ovoj našoj realnosti. Međutim, ima isto nešto dublje od tog mnogolikog stvorenog. Postoji otajstvo koje izlazi iz dimenzija širine, visine i dužine. Tjelesni čovjek je gluh i slijep i ne može shvatiti otajstvo Božjeg milosrđa na onaj način, kakav bi on možda želio, ali u konačnici to će shvatiti duhovni čovjek kroz kojega struji ovaj duh ljubavi Božje i on mu daje da može shvatiti otajstvo Božjeg milosrđa i ljubav našeg Gospodina“, kazao je nadbiskup mladima i studentima.

Na samom kraju je uputio svojevrsnu poruku svim prisutnim vjernicima. „Draga braćo i sestre, iz utjelovljene ljubavi Božje poteklo je sve ovo i to i danas teče u našim  srcima i venama. Prorok Ezekiel u svom viđenju govori o novom hramu i kaže: ‚Iz ovog hrama poteći će izvor vode na sve strane i gdje god prolazi ova voda ona čisti i oživljava, i nastaje život.‘ Taj novi hram je Isus Krist, srce ljudske i božanske ljubavi. Ljubav Božja je ona zbog koje možemo biti sveti i kristoliki. Primajući sve ovo i mi postajemo hram. Ova vaša akademska godina protekla je u proslavi Gospodina. Ovo koplje što je Gospodina probilo može se reći da je to simbolična nezahvalnost, indiferentnost. Svakoga od nas je pogodila ta strelica, to koplje. Nas pogađa zlo i poteškoća, a s druge strane raduje nas uspjeh i dobrota drugih. Želio bih da na blagdan Presvetog Srca Isusova širimo svoj horizont i vidmo sebe uključene u Božji narod, u neistraženo bogatstvo. Zamolimo Gospodina da naše srce pokuša učini kristolikim po srcu svome“, zaključio je mons. Barišić.

Na kraju slavlja vjernicima se obratio i predstojnik Ureda za pastoral mladih i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović.

„Vjerujem da ste se Bogu zahvalili na darovima protekle godine. Vjerujem da nas sad čeka jedno ugodno razdoblje. Neka naše večerašnje zahvaljivanje uistinu bude zahvala Bogu. Od srca želim zahvaliti ocu nadbiskupu koji je i danas bio s nama. Hvala vam što uvijek pronađete vrijeme za studente. Želim ovim putem zahvaliti i Skacu, stalnom organizatoru misa mladih u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Skac ove godine slavi svoj deseti rođendan i sada uistinu možemo vidjeti plodove njegovog rada“, kazao je don Mihael te je dodao da završava teška i zahtjevna akademska godina.

„Ova godina bila je teška, ali opet smo unatoč svim nedaćama uspjeli održati ugodan i lijep duhovni život na našem Sveučilištu i u Gradu Splitu. Također, želim pozdraviti i župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića i Marjana Bašića koji je tu u ime Studentskog centra Split. Od srca vam hvala što ste nam uvijek na raspolaganju i što ste dio nas“, zaključio je duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu.

Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu zahvalio je nadbiskupu na ljubavi koju neumorno pruža studentima Sveučilišta u Splitu. „Hvala vam za ljubav i zajedništvo koje nam pružate. Bez duhovnosti nema pravoga života i to nam daje snagu za daljnja postignuća. Mi smo ponosni na studente i sve radimo da bi vama bilo ugodnije i prihvatljivije studiranje na našem sveučilištu“, rekao je rektor.

Jedna od organizatorica mise mladih iz Skaca Marija Maleš, na kraju je zahvalila svim prisutnima na dolasku uz želju da će se praksa slavljenja mise mladih i dalje nastaviti.

Pjevanje je predvodio zbor mladih Župe Gospe u Siti.