Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Batelja o kauzama bl. Stepinca, biskupa Langa i kardinala Kuharića

Sarajevo (IKA)

Generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja u razgovoru za portal Katoličkog tjednika nedjelja.ba osvrnuo se na kauze bl. Alojzija Stepinca, sluge Božjeg biskupa Josipa Langa i kardinala Franje Kuharića, poručivši da ne sumnja u Stepinčevu kanonizaciju.

Osvrnuvši se na kauzu bl. Stepinca, mons. Batelja pojasnio je da je ta kauza pravno i kanonski gledano završena. „Ona nema više nikakvih zapreka i poteškoća. One poteškoće, koje se toliko na javi pretresaju, proizlaze iz nekih drugih okolnosti i zapreka koje se žele staviti na jedan čisti lik, jedan sveti lik kojemu, vjerujem, ni vremenita zloća neće potamnjeti sjaj. Prema tome ne sumnjam u Stepinčevu kanonizaciju. Možda će doći vrijeme kada će ona biti potrebnija i Crkvi Katoličkoj pa i Crkvi u Hrvatskoj“, rekao je mons. Batelja.

Pojasnio je i da kauza sluge Božjega biskupa Josipa Langa ide svome završetku, barem pravnog dijela, izradi pozicije, na temelju koje će teolozi i povjesničari vidjeti radi li se doista o življenju kršćanskih kreposti u junačkome stupnju. „Mislim da ću tu poziciju predati u travnju i da bi, za godinu dvije, on mogao dobiti titulu časnog sluge Božjega nakon čega će onda trebati izmoliti jedno čudo za njegov zagovor“, protumačio je mons. Batelja.

Kauza kardinala Franje Kuharića je, prema riječima mons. Batelje, u razmatranju. „Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je začetnik te kauze, nije najavio da otvara kauzu, jer je on ne može otvoriti, nego ‘razmišlja o uvođenju kauze’. Sada se studiraju dokumenti, pravni postupci koji prethode jednom takvom uvođenju kauze. Ja sam, istina, zatražio od nadbiskupa da se uvede kauza, nadbiskup je zatražio mišljenje Hrvatske biskupske konferencije i dobio je jednoglasni pristanak biskupa. Kardinal Kuharić bio je 27 godina nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije, tako da su iza njega ostali metri i metri dokumenata u tako turbulentnom vremenu kakvo je komunističko, potom ide stvaranje Republike Hrvatske i sve što je potom slijedilo. Najprije valja dobro proučiti sve okolnosti, prikupiti svu dokumentaciju. Potom povjesničari moraju donijeti odluku da se radi o autentičnim dokumentima, koji su potpisani njegovom rukom. Kada donesu odluku da u njima nema ništa protiv kršćanske vjere i ćudoređa i kada nadbiskup Bozanić potom zamoli mišljenje Svete Stolice, onda će on meni, na moj zahtjev da se uvede kauza, odgovoriti da je stekao uvjerenje. Nakon toga ću ja njemu proslijediti molbu, ili zahtjev, da se formira sudište koje će početi ispitivati svjedoke i tada on zapravo počinje biti sluga Božji“, pojasnio je mons. Batelja.