Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Knežević o pomoći Crkve u Bosni i Hercegovini nastradalima u potresu

Sarajevo (IKA)

U javljanju za Hrvatski katolički radio u ponedjeljak 4. siječnja ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević predstavio je aktivnosti BK BiH za pomoć žrtvama potresa u Banovini.

Bosanskohercegovački biskupi željeli su osim izraza solidarnosti pomoći i konkretnom akcijom te su odlučili da će se u nedjelju 3. siječnja u svim crkvama u Bosni i Hercegovini prikupljati samo jedna kolekta koja će u cijelosti biti proslijeđena Hrvatskoj biskupskoj konferenciji kao pomoć pri saniranju posljedica potresa koji je 29. prosinca nanio velike štete na području Petrinje, Siska, Gline i Zagreba te okolnih mjesta u okruženju.

Zahvalivši za zanimanje za djelovanje Caritasa u Bosni Hercegovini, mons. Knežević istaknuo je da su sve stanovnike BiH jako pogodile vijesti o stradanjima u potresima u Banovini 28. i 29. prosinca. Napomenuo je da su se već prvog dana počeli diljem zemlje organizirati za pomoć nastradalima u solidarnosti s Katoličkom Crkvom i narodom u Republici Hrvatskoj. Mons. Knežević odmah je uime Caritasa u Bosni Hercegovini kao korodirajućim tijelom na razini biskupske konferencije uputio Upravnom vijeću Caritasa upit što činiti s konkretnim prijedlozima u poduzimanju novih koraka.

Sljedećega dana prva je odluka bosanskohercegovačkih biskupa bila o skupljanju priloga 3. siječnja u svim crkvama, a zatim su pristizali odgovori i biskupijskih Caritasa iz Mostara, Banje Luke, i Sarajeva koji su vlastitim akcijama krenuli pomoći žiteljima Sisačke biskupije.

Caritas BiH danas, 4. siječnja, kreće s akcijom „Pomozimo stradale u Republici Hrvatskoj“ u kojoj pozivaju sve žitelje Bosne i Hercegovine, jer su „svi u zemlji, ne samo katolici, ne samo Hrvati, osjetili širinu ljudskoga, vjerničkoga i susjedskoga srca u BiH tijekom rata i poraća“. Žele, kao što je Crkva u Hrvatskoj pomagala kroz poznatu akciju „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH“ reći svoje ljudsko, kršćansko, vjerničko i hrvatsko ‘hvala’, i da nisu sami“. Žele im pomoći u granicama svojih mogućnosti isto tako spremni pomoći kako bi se nadišla ova teška situacija u kojoj „jedna strašna vijest sustiže drugu“.

Kao Crkva i kao hrvatski narod žele učiniti sve, ističe mons. Knežević. U komunikaciji s brojnim svećenicima saznao je da je odjek prikupljanja po crkvama bio izvanredan, a brojni su i na župnim mrežnim stranicama dali i brojeve računa kako bi se prikupljena sredstva mogla dostaviti najpotrebnijima.

Kao Caritas Bosne i Hercegovine i Hrvatski Caritas pripadamo istoj obitelji Caritasa cijeloga svijeta i u stalnom smo kontaktu, ističe mons. Knežević i napominje kako je još 30. prosinca uputio poruku solidarnosti i potpore Hrvatskom Caritasu i Caritasu Sisačke biskupije i najavio spremnost pomoći, dodavši kako je uvijek kad je čovjeku teško, tu je Caritas. Istaknuo je duboko uvjerenje da će „Hrvatski Caritas i Caritas Sisačke biskupije ostvariti svoje poslanje na karitativnom planu koje im biskupi povjeriše“.

Brojni se vjernici i predstavnici javnosti javljaju se sa željom pomoći stradalima, a rezultati će se vidjeti nakon određenoga vremena kad se objave podaci, ističe mons. Knežević. Prikupljena sredstva dostavit će se potrebitima koordiniranim radom BK BiH i HBK, a Caritas BK BiH preko sestrinskoga Hrvatskoga Caritasa ili izravno na Caritas Sisačke biskupije. Razgovor je zaključio porukom: „Nemojte klonuti, niste sami“.