Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher u Južnom Sudanu: Papa bi mogao doći u pohod

Juba (IKA)

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher boravio je od 21. do 23. prosinca 2021. u Jubi, glavnom gradu Južnoga Sudana, gdje se susreo s političkim i vjerskim vlastima te zemlje, te sa suradnicima canterburyjskoga nadbiskupa, izvijestio je Vatican News.

Vjerojatno neće nikada biti „savršenog trenutka“, ali nije isključeno da će Papa sljedeće godine posjetiti Južni Sudan. Želja je to pape Franje koju je izrazio nekoliko puta, i koja ima veliku potporu vlasti i stanovništva te afričke zemlje – rekao je nadbiskup Gallagher. Postoji snažna potpora posjetu Svetoga Oca; moramo ići naprijed u cijelom postupku razlučivanja – dodao je.

Predbožićni posjet Južnom Sudanu Tajnika za odnose s državama planirao se nekoliko mjeseci, u suradnji sa službenom rezidencijom canterburyjskoga nadbiskupa. Upravo je s anglikanskim primasom Justinom Welbyjem, papa Franjo 2017. godine izrazio želju da ode u ekumensku misiju u Južni Sudan. Činilo se da bi se posjet mogao ostvariti već u listopadu te godine, ali pogoršanje političkoga stanja i zaoštravanje sukoba koji su se bili ponovno razbuktali u više dijelova zemlje – što je izazvalo prekid primirja i potaknulo tešku humanitarnu krizu – odgodili su tu inicijativu.

Na moj je posjet neizravno utjecala koronavirusna bolest, ali smo uvidjeli da nikada neće biti savršeno vrijeme za njegovo ostvarenje, stoga smo na kraju odlučili doći sada – objasnio je nadbiskup Gallagher. Došli smo da bismo poslušali ljude, čuli čelnike, političke i čelnike Crkve, da bismo vidjeli kakvo je stanje u zemlji i kako mogu Sveta Stolica, posebno papa Franjo, i canterburyjski nadbiskup, pridonijeti provođenju mirovnoga procesa.

U nizu susreta, nadbiskupa Gallaghera je, zajedno s izaslanstvima Svete Stolice i Palače Lambeth, odnosno službene rezidencije canterburyjskoga nadbiskupa, primio južnosudanski predsjednik Salva Kiir Mayardit. U srdačnom je razgovoru potvrđena vatikanska potpora mirovnom procesu, a razgovaralo se i o mogućnosti da Papa, nadbiskup Welby i moderator Škotske prezbiterijanske Crkve sljedeće godine posjete Južni Sudan.

Predsjednik Salva Kiir je s velikim zadovoljstvom prihvatio taj prijedlog te potvrdio zauzimanje Vlade u provedbi mira, zahvaljujući istodobno Papi i canterburyjskom nadbiskupu na promicanju jedinstva i stabilnosti Južnoga Sudana. Predsjednik je posebno zahvalio papi Franji na humanitarnoj pomoći pruženoj stanovništvu pogođenom nedavnim poplavama, posebno u biskupiji Malakal.

Na kraju putovanja, mons. Gallagher kazao je da je optimističan što se tiče Afrike, unatoč brojnim izazovima s kojima se taj kontinent treba suočiti: od nesigurnosti do stalnoga siromaštva, pa sve do uništenja uzrokovanoga poplavama. Vidim mnogo problema, ali mislim da ima i mnogo energije i optimizma. Postoji talent koji će voditi naprijed afrički narod, uključujući i narod Južnoga Sudana – rekao je, izvijestio je Vatican News.