Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hočevar predslavio misu za stradale u potresu

Beograd (IKA)

Beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar u utorak 19. siječnja u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predslavio je euharistiju za sve stradale u potresu u Hrvatskoj, a posebno za sve poginule koji su živote izgubili prilikom urušavanja stambenih i drugih objekata na teritoriju Sisačke biskupije.

Katedralni župnik Mihael Sokol je pozdravljajući na početku slavlja, zahvalio svima koji su se proteklih dana uključili u prikupljanje pomoći stradalima od potresa u Sisačkoj biskupiji, a ujedno je izrazio veliku radost što su se u katedrali okupili ne samo vjernici hrvatskoga podrijetla i predstavnici Hrvata u Republici Srbiji, već i vjernici ostalih narodnosti što je pokazatelj da nevolja ljudi uvijek nadilazi sve granice, narode i narodnosti, a posebno kada je u pitanju pomaganje ljudima koji su u nevolji. Istaknuo je kako će kolekta koja je na nedjeljnim misama u svim župama Srbije skupljana upravo za stradale od potresa, ovih dana biti predana od strane Caritasa Srbije Hrvatskom Caritasu.

U homiliji nadbiskup Hočevar istaknuo je da je „strašno gledati tolike ruševine, tolika uništena boravišta mirnih obitelji, tolike uništene ustanove i civilne i crkvene inače u službi različitih zajednica“. Zapitao se kako je i koliko je „bolno razumnom čovjeku kad otkrije da je razornim zemljotresom dojučerašnji put prestao biti put?“, zaključivši da put treba voditi do drugoga i do drugih te da su uništenjem puta i ti odnosi prekinuti.

Istaknuo je da je za njega osobno teško „gledati toliku bol u srcima ljudi“ te je ponovno upitao kako se može „izmjeriti sila svih strahova i bojazni u ljudima, kako sakupiti sve njihove suze, kako registrirati sve sumnje i opasnost beznađa?“

Spomenuvši se onih koji su u potresu izgubili život i onih koji su fizički bili ozlijeđeni, nadbiskup je dodao kako u ljudskim bićima mogu ostati mnogo opasnije posljedice nego na samim zgradama, zdanjima, infrastrukturi. „Osjećamo da je naša prva i najvažnija zadaća sačuvati integralno dostojanstvo svakog pojedinog ljudskog bića, dostojanstvo svih obitelji, dostojanstvo svake zajednice i svakog naroda“, naglasio je pozvavši sve da se vrate čuđenju nad bogatstvom ljudskog života.

„Zar suvremena mašinerija egoizma već ne pretjeruje poigravajući se ljudskim bićima od onih nerođenih, do prodavanih i u ratovima ubijenih? A iznad svega treba nam se vratiti umijeću svih umijeća: živjeti u razumijevanju, u ljubavi, u zajedništvu i u jedinstvu, vratiti se onom jedinstvu koje stvara samo Pedesetnica! Samo Duhovi! Jer samo Bog, ali po nama ljudima, stvara ‚novo Nebo i novu Zemlju‘“, zaključio je nadbiskup Hočevar.

Osvrnuo se i na ovogodišnju Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana uputivši poziv svim žrtvama potresa. „Ostanite u Božjoj ljubavi i vaša će budućnost biti ljepša od prošlosti, i ne samo za vas osobno, za sve nas, za sve naše odnose, za čitavu našu regiju, jer po Euharistiji stvaramo doslovno ‚Novu Zemlju‘“.

Zahvalio je što se u velikoj ljudskoj solidarnosti na područjima pogođenim potresom očituje sámo Presveto Trojstvo pozvavši sve na još veće očitovanje djelotvorne ljubavi. „Zato danas ponovno sve pozivam: ne prestajmo vapiti k Bogu; ne prestajmo slaviti svetu euharistiju za našu tako strašno pogođenu braću i sestre. Svima nam je u ovome trenutku, čak i više od samih materijalnih stvari, potrebno snažno iskustvo da je Bog Stvoritelj i Otkupitelj s nama, da je uz nas, ‚da se baš zauzima za nas‘. U ovo vrijeme iskušenja svi trebamo novo snažno iskustvo da Božji Sin ne spava, nego nas poziva da autentično iskusimo dragocjenost života. Da znamo i vjerujemo da je samo On Gospodar života. Samo vjerujući u Njega možemo čuti Njegov glas u svim strašnim olujama i nemirima i potresima, glas koji kaže: ‚Utihni. Umukni!‘“, zaključio je nadbiskup Hočevar još jednom pozvavši sve na molitvu, ali i na pomoć najpotrebnijima.

Uz nadbiskupa Hočevara misu su suslavili dekan beogradskog dekanata fra Ilija Alandžak, ravnatelj Caritasa Srbije preč. Ivica Damjanović, ravnatelj Caritasa Srijemske biskupije mons. Jozo Duspara, ekonom Beogradske nadbiskupije mons. Grzegorz Chudek, župnik Župe sv. Petra u Beogradu p. Smiljan Miličević i tajnik Nadbiskupa i katedralni župnik vlč. Mihael Sokol.

Uz veći broj vjernika euharistijskom slavlju nazočili su veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević sa suprugom Mirjanom, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji Stjepan Glas, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije A. G. Matoš u Beogradu Mato Princip zajedno s upraviteljicom Fondacije Katicom Naglić, ravnatelj Caritasa Beogradske nadbiskupije Miloje Veljić, te u ime veleposlanstva Suverenog Malteškog reda Republici Srbiji Nenad Prokić.