Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić slavio misu s katoličkim liječnicima

Đakovo (IKA/TU)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je u nedjelju 2. lipnja 2024. predslavio misno slavlje u đakovačkoj katedrali, u kojem su uz ostale vjernike sudjelovali članovi Europske federacije katoličkih liječničkih društava (FEAMC) iz 10-ak europskih zemalja.

Misu su suslavili biskup Sapë u Albaniji mons. Simon Kulli, duhovnik Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva prof. dr. don Ivan Bodrožić, četvorica duhovnika društava, dva ukrajinska svećenika te trojica domaćih svećenika: mons. Luka Marijanović, preč. Stjepan Maroslavac i Antun Nikolić.

U uvodu u euharistijsko slavlje nadbiskup je pozdravio 80-tak sudionika konferencije „Profesionalni i etički izazovi u medicini tijekom ratnih sukoba“, a poimence predsjednika Europske federacije katoličkih liječničkih društava prof. dr. Vincenza Defilippisa i predsjednika  HKLD-a prof. dr. Roka Čivljaka. Konferencija se u organizaciji HKLD-a i Europske federacije katoličkih liječničkih društava održavala na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru, od četvrtka 30. svibnja do nedjelje 2. lipnja.

Zatim se mons. Hranić obratio liječnicima. „Lijepo je što ste u svaki dan vašega programa uključili i sudjelovanje na svetoj misi, te što ste svoj program i boravak među nama započeli svetom misom i tijelovskom procesijom ovdje u katedrali, i što simpozij zaključujete ponovno ovom svetom misom u našoj prvostolnici.“

U homiliji je, tumačeći evanđeoski odlomak protumačio Isusov poziv: Stani na sredinu! „Ta je Isusova riječ iznimno važna! Isus izvlači čovjeka iz tolikih pravila i Zakona i stavlja ga u središte. I to je uputa koja vrijedi za sva vremena, pa i za nas danas: staviti u središte čovjeka – muža, ženu, dijete, pacijenta, kolegu liječnika ili medicinsku sestru. Stavljajući čovjeka u središte, Isus ponavlja i ponovno naglašava staro pravilo da nije čovjek radi Zakona, nego Zakon radi čovjeka. Nakon što je čovjeka usahle ruke postavio u sredinu, Isus pita farizeje je li subotom dopušteno činiti dobro. Odgovor je na to pitanje dakako potvrdan. No, farizeji to nisu uspjeli izreći zbog tvrdokornosti i okorjelosti svoga srca. Dakle, budući da je nedjelja dan Gospodnji, ne trebam razmišljati o tome trebam li raditi ili ne raditi, nego o tome koliko sam u središte stavio čovjeka i iznad nas Boga.“

Nadalje je nadbiskup naglasio da je Isus nasuprot židovskom legalizmu u središte stavio čovjeka te da se ne smije dogoditi da naša vjera i pobožnost pođe krivim smjerom.

Sva naša pobožnost i vjera, kao i svi sakramenti koje primamo, moraju nas voditi k tomu da više ljubimo Boga, ali i čovjeka i ne možemo častiti Boga, ako ga ne ljubimo i u središte svoga života ne stavljamo čovjeka. No, Isus svojim pristupom nije došao dokinuti Zakon nego omogućuje njegovo savršeno – pojasnio je.

„Ne možemo ne podržati otvorenost Vlade RH i drugih europskih zemalja koje spremno u svoje zdravstvene ustanove dovode, prihvaćaju  i liječe stradalnike ratne agresije na Ukrajinu. A vama katoličkim liječnicima ne možemo ne zahvaliti što to podržavate, što se i svojim stručnim usavršavanjem i razmjenom iskustava nastojite pripremati i za taj izazov te ste za svoje okupljanje na europskoj razini izabrali temu ‚Profesionalni i etički izazovi u medicini tijekom ratnih sukoba‘ i oko nje se okupili u našoj nadbiskupiji, na prostoru teških ratnih stradanja prije 34 godine, oko liječnika u memorijalnoj ratnoj bolnici u Vukovaru koja ima veliko iskustvo medicine u ratu i poratnog liječenja posljedica ratnih stradanja i na tijelu i na duši“, dodao je.

Nadbiskup je zaključio homiliju pozivom vjernicima da s euharistije, a liječnici i sa konferencije ponesu Isusovu riječ bolesnom čovjeku: Stani u sredinu! „I neka ta Isusova riječ trajno progovara i trajno odzvanja u našim srcima, a osobito u vašim liječničkim srcima.“

Liturgijsko pjevanje na misnom slavlju predvodio je zbor Cantores sancti Marci iz Zagreba uz orguljsku pratnju Pavla Mašića.

Mons. Hranić je po završetku misnoga slavlja sve sudionike liječničke konferencije primio u Nadbiskupskom domu u Đakovu.