Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Luigi Pezzuto u sarajevskoj katedrali predslavio zlatnu misu

Sarajevo (IKA/KTA)

Svečanim euharistijskim slavljem, u nedjelju 12. rujna u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, svoj zlatni svećenički jubilej – 50 godina misništva proslavio je dosadašnji apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, čije je odreknuće od službe prihvatio papa Franjo 31. kolovoza 2021. zbog navršene dobi.

Misu, uz izravni prijenos RTV Herceg-Bosne, predvodio je nadbiskup Pezzuto u zajedništvu s predsjednikom Biskupske konferencije BiH kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, i mons. Tomom Vukšićem, nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH, zatim mons. Franjom Komaricom, biskupom banjolučkim i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te umirovljenim biskupom iz Mostara mons. Ratkom Perićem. Koncelebriralo je 16 svećenika među kojima predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Sudjelovale su i redovnice raznih družbi među kojima i provincijalne poglavarice iz BiH: s. M. Ana Marija Kesten, provincijska glavarica Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije, s. M. Julijana Djaković, provincijalna poglavarica Milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne Sarajevo, s. M. Zdenka Kozina, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevaka Provincije Svete obitelji Mostar, i s. Mira Bliznac, zamjenica provincijske predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije sa sjedištem u Sarajevu.

Prije početka mise čestitku nunciju Pezzutu uputio je kardinal Puljić koji je na početku kazao da pri kraju mandata i poslanja nuncija Pezzuta u ime Svetog Oca u BiH danas slave Misu zahvale. „Bogu zahvaljujemo za Vašu osobu i vaše djelovanje u ovoj zemlji kao apostolskog nuncija. Danas posebno želimo s Vama zajedno zahvaliti Bogu za Vaših 50 godina misništva“, kazao je kardinal Puljić te u kratkom životopisu podsjetio da je nuncij Pezzuto zaređen za svećenika nadbiskupije Lecce 25. rujna 1971. u svom rodnom mjestu Squinzanu na jugoistoku Italije te da ga je, 17. studenoga 2012. papa Benedikt XVI. imenovao apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini. „Došli ste u ovu zemlju u ime Pape i zatekli ste vrlo složeno stanje. Nastojali ste uspostaviti dobre odnose s državnim vlastima kao i s krajevnom Crkvom. Mnogo puta ste doživjeli da je teško razumjeti ovu političku igru koja se događa na ovim prostorima. Unatoč svih tih nerazumljivih političkih igara, pokušali ste da ova država poštuje međunarodne ugovore i da ih nastoji provesti“; kazao je kardinal Puljić obraćajući se nunciju Pezzutu te dodao da je i sve članove biskupijskih zajednica u BiH boljelo poniženje i ignoranciju vlasti kojom su pristupali provedbi međunarodnog ugovora sa Svetom Stolicom. „Tako ste bolje razumjeli nas biskupe kada smo ukazivali na odnos vlasti prema Katoličkoj Crkvi, jer ste i sami doživjeli da na dopise ne odgovaraju, nego jednostavno ignoriraju. Brzo su zaboravili što je sve Papa učinio za ovu zemlju i narode u njoj na izgradnju mira i jednakopravnosti u njoj“, kazao je predsjednik BK BiH ističući da ovom zahvalnom Misom žele Boga slaviti za nuncijevih 50 ljeta svećeništva i moliti blagoslov za njegov daljnji životni hod u dobru zdravlju i duševnom miru. Na kraju je karidnal Puljić zamolio da Svetom Ocu prenese zamolbu da što prije pošalje apostolskog nuncija „u ovu zemlju u kojoj se ukrštaju brojne silnice i brojne igre, da sačuvamo čovjekovo dostojanstvo i ljudska prava“. Na kraju je srednjoškolka Ana iz Dječjeg doma „Egipat“ darovala nunciju Pezzutu buket ruža.

Uvodeći u Misno slavlje mons. Pezzuto je kazao da „na kraju svoga mandata kao apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini prikazuje Euharistiju za cijelu crkvenu katoličku zajednicu, koja je prisutna i djeluje u ovim prostorima“. „Neka Gospodin uzvrati za napore revnim pastirima, biskupima i svećenicima, velikom radošću i obnovljenim entuzijazmom u vjernom svakodnevnom služenju braći i sestrama po vjeri i onima koji to nisu, a svi su slika Krista po krštenju ili po tomu što su uvedeni u ljudsku povijest po sličnosti Ocu, koji je – po djelovanju Duha Svetoga, u sve stvoreno utisnuo lik i otisak Sina. Sin, Isus, čut ćemo to u današnjem odlomku iz evanđelja, predlaže nam osnovno pitanje, o kojemu ovisi naša istinska sadašnjost i naša istinska budućnost: Što vi kažete tko sam ja? Što ti kažeš tko sam ja? Isus očekuje tvoj osoban odgovor potpunoga i konačnog pristanka uz njega usprkos tvojim, našim, slabostima, koje nas ne smiju i ne mogu strašiti jer je Bog milosrdan, u Kristu, u Duhu Svetom“, kazao je nadbiskup Pezzuto.

U prigodnoj homiliji na talijanskom jeziku uz prevođenje nadbiskupa Vukšića nuncij Pezzuto je progovorio o spomenutom misnom odlomku iz Markova Evanđelja u kojem Isus pita svoje učenike, što govore ljudi, tko je on kao i što kažu apostoli o njemu, nakon čega slijedi Petrov odgovor da je Isus „Pomazanik – Krist“. „Očito je da od ovih dvaju pitanja nas više zanima ovo drugo: „’Što vi kažete tko sam ja?’, koje se može personalizirati u: ‘Što ti kažeš tko sam ja?’. Rekao bih da je ovo pitanje središnje u kršćanskoj vjeri, jer se ono odnosi na temelj naše vjere i na razlog kršćanskoga načina života i ponašanja. Reći ustvari: ‘Što ti kažeš tko sam ja?’ isto je što i reći: ‘U koga ti zaista vjeruješ?’. Ovaj upit trebamo si postavljati posebice mi kršćani i katolici, naspram očitoga nesklada između onoga što govorimo, onoga što ispovijedamo i našega načina života, često u posvemašnjoj suprotnosti između njih“, kazao je nadbiskup Pezzuto ističući da na ovo pitanje treba „odgovoriti i s potpunom iskrenošću, jer od tog osobnog i apsolutno poštenog i iskrenog odgovora, ovisi potom poznavanje našega biti ili ne biti kršćani“. „U zaključku, za reći tko je Isus za mene, trebam imati osobno i duboko iskustvo o njemu, koje se ostvaruje po meditaciji njegova evanđelja i razgovarajući ‘na ti’ s njim u molitvi. Ustvari, Krist živi danas kao i jučer, jer je živa osoba“, poručio je umirovljeni nuncij Luigi.

„U istom odlomku Evanđelja, vidimo kako Isus, pozivajući ljude i učenike, njima kaže: ‘Ako netko želi ići za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.’ Očito je da se govori o ‘nasljedovanju Krista’. Ići za Isusom znači ‘nasljedovati ga’. Koji su uvjeti za nasljedovanje Krista? Ne možemo pogriješiti. Sam Isus nam to naznačuje. Radi se o: odreći se sebe i uzeti vlastiti križ. Od trenutka kad nam Isus naznačuje ova dva uvjeta ne pozivajući samo učenike nego i ljude, hoće reći da se iznad svega ne radi o savjetima, nego o ‘conditio sine qua non’ (= uvjetu bez kojega se ne može); osim toga, taj uvjet nije upućen samo grupi koja je slijedila Isusa, to jest nekoj eliti, nego ljudima, to jest, svima koji slijede Isusa“, poručio je nadbiskup Pezzuto ističući da je „nasljedovanje koje Isus danas traži od svojih učenika, od svakoga kršćanina, više od vjernosti religioznoj praksi, koja je važna, više je od jednostavnog oponašanja njegova načina života i njegovih konkretnih čina“.

Liturgijsko pjevanje tijekom Mise animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a kod oltara asistirali su i misna čitanja čitali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Nadbiskup Luigi Pezzuto rođen je 30. travnja 1946. u mjestu Squinzano na jugoistoku Italije. Za svećenika nadbiskupije Lecce zaređen je 25. rujna 1971. Diplomirao je teologiju, a u diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. travnja 1978. te bio na službi u Papinskim predstavništvima u: Gani, Paragvaju, Novoj Gvineji, Brazilu, Senegalu, Ruandi i Portugalu. Otpravnikom poslova a.i. u Apostolskoj nuncijaturi u Republici Kongu i Republici Gabonu imenovan je 18. listopada 1995. Apostolskim nuncijem u Republici Kongu i Republici Gabonu imenovan je 7. prosinca 1996. Dana 22. svibnja 1999. imenovan je apostolskim nuncijem u Ujedinjenoj Republici Tanzaniji. Apostolskim nuncijem u Republici Salvadoru i Belizeu imenovan je 2. travnja 2005. Poznaje francuski, španjolski, portugalski i engleski jezik. 17. studenoga 2012. Njegova Svetost Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini.