Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Stadler postumno proglašen počasnim građaninom Slavonskog Broda

Slavonski Brod (IKA)

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda održanoj u utorak 16. svibnja 2023. u Glazbenoj školi u Slavonskom Brodu, povodom svetkovine zaštitnika sv. Ivana Nepomuka, ujedno Dana grada, počasnim građaninom proglašen je sluga Božji Josip Stadler, a vlč. dr. sc. Tomislav Ćurić dobio je nagradu Grb Slavonskog Broda.

Povelja počasnog građanina Grada Slavonskog Broda postumno je dodijeljena sluzi Božjem Josipu Stadleru, prvom vrhbosanskom nadbiskupu, rođenom Brođaninu.

Kako piše u obrazloženju, tim priznanjem iskazuju se poštovanje i zahvalnost, povodom 180. obljetnice Stadlerova rođenja i krštenja, Brođanina, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, utemeljitelja Družbe sestara služavki Maloga Isusa, apostola kršćanske ljubavi, velikana duha, kreposti i svetosti, pastoralne mudrosti i razboritosti koji je služeći čovjeku u potrebi pretakao vjeru u djela što ostaje kao duhovna baština i vrijedna ostavština, na ponos građana i grada Slavonskog Broda.

Nagradu je primila zamjenica poglavarice Sarajevske provincije Družbe sestara Maloga Isusa s. Anđa Vranješ.

Grb grada Slavonskog Broda dodijeljen je vlč. dr. sc. Tomislavu Ćuriću, prvom, sada bivšem župniku brodske Župe bl. Alojzija Stepinca. Kako piše u obrazloženju, tom nagradom iskazuje mu se zahvalnost za svećeničko služenje i pastoralni rad, ustrajno promicanje zajedništva, općeljudskih i kršćanskih vrijednosti, nastanak nove župe kao vrijedne duhovne oaze za dobro pojedinca, obitelji, crkvene i društvene zajednice na ponos grada Slavonskog Broda i njegovih građana.

Nagrade su uručili brodski gradonačelnik Mirko Duspara i predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valente.

Gradonačelniku i njegovim suradnicima zahvalu je u svoje i u ime svih laureata na kraju sjednice uputio vlč. Ćurić. Naglasio je da su sretni jer su mogli dati svoj skromni doprinos životu i prosperitetu Grada. Citirajući pjesmu Dobriše Cesarica, rekao je da mu je drago da su i oni osobnim kapljicama svoga života i djela mogli obogatiti veliki slap svega onoga što se u njihovom gradu na tragu prošlosti čini za njegovu sadašnjost. Gradonačelniku i svim građanima čestitao je Dan grada, zazvavši na sve njih Božji blagoslov.

Uz gradonačelnika i njegove suradnike te brojne goste i uzvanike na sjednici je sudjelovao đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, kao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

U predvečerje svetkovine sv. Ivana Nepomuka, za blagoslov grada i njegovih građana u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića slavljena je misa koju je predvodio župnik Robert Farkaš.