Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić predslavio misu na kraju duhovnih vježbe za vrhbosanske svećenike

Sarajevo (IKA/KTA)

Misom koju je u kapelici Blagovijesti u zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, 8. veljače 2024., predslavio vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, završene su duhovne vježbe za svećenike Vrhbosanske biskupije, objavila je KTA.

Tijekom tri dana tridesetak svećenika molilo je i razmišljalo o temi Služit ćemo Gospodinu, Bogu svojemu, i glas ćemo njegov slušati (Jš 24,24).

Misu na završetku vježbi suslavili su umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, voditelj duhovnih vježbi fr. Stipe (Stipan) Jurič, član Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i većina sudionika duhovnih vježbi.

„Dragi kardinale, draga braćo svećenici, i osobito dragi Stipe, srdačan pozdrav svima na početku ovog euharistijskog slavlja na završetku vaših duhovnih vježbi. Prikazat ćemo ovu svetu misu kao zahvalnu molitvu Gospodinu za sve blagoslove, koje je po riječima i mislima voditelja duhovnih vježbi, zasijao u duše i u živote. Molit ćemo da to zasijano blago iznikne i donese obilat rod“, kazao je nadbiskup Vukšić.

Podsjetio je na refren misnog otpjevnog psalma (106) toga dana: Sjeti nas se, Gospodine, po dobroti prema svome puku! „Sjeti nas se, Gospodine, i blagoslovi u svemu što je dobro. Sjeti nas se i oprosti za sve što treba popraviti. Sjeti nas i blagoslovi kako bismo rasli na putu vlastitoga posvećenja“, rekao je uvodeći u pokajnički čin.

Homiliju je uputio, kao i svih prijašnjih dana duhovnih vježbi, dominikanac Jurič. Podsjetio je da je u razmatranju prije slavlja govorio o idolatriji, o težini toga grijeha i obraćanju. Istaknuo je da je idolatrija izvor svih drugih grijeha odnosno najteži grijeh.

Potom se osvrnuo na navješteni evanđeoski odlomak u kojem evanđelist Marko (7, 24 – 30) opisuje Isusov odlazak u tirski kraj i ozdravljenje kćeri jedne žene Grkinje, Sirofeničanke. „Isus službeno prelazi granice Izraela i time jasno otkriva da u Bogu nema granica. Čovjek je, zapravo, taj koji postavlja granice, međe, koji dijeli i razdvaja. Bog naprotiv ujedinjuje, jer donosi mir, a gdje je mir, onda je tu i jedinstvo“, istaknuo je fr. Stipe.

Podsjetio je da evanđelist Matej u svom opisu tog događaja piše da Isus na ženinu molbu nije odgovorio ni riječ.

„Na prvi pogled, Isusov odgovor, odnosno njegova šutnja kod Mateja, je nešto iznenađujuće. Skloni smo tumačiti Isusovo održanje kao neku vrstu ravnodušnosti ili još gore neprijateljstva jer je žena tuđinka. No, je li to stvarno tako? Je li to stvarno slučaj? Odgovor je: nije. Početno odbijanje, ili šutnja, nije ravnodušnost. Jer će Isus nešto kasnije učiniti čudo i uslišiti ženinu molitvu. Šutnja je naprotiv, i to je jako dobro zapamtiti, Božje oruđe kojim provjerava našu stvarnu vjeru, naše osjećaje, naše pravo raspoloženje, raspoloženje našeg srca. Molitva se ne može svesti na vjersko samoposluživanje, na automatsku raspodjelu usluga. Kad bi to bilo tako, onda bi nedostajao dijalog, strpljivost, a time i vjera. Za čudo se traži vjera. Možemo vapiti Bogu, možemo plakati s Bogom, ali nikada mu ne možemo nametnuti svoj raspored, nametnuti svoj kriterij dobra. On zna bolje od nas. Samo Bog u potpunosti zna što je dobro. Isusov odgovor daljnja je provjera ženine vjere. Ali ona ne popušta. Njezina molitva postaje sve poniznija i sve pouzdanija. Ona čvrsto vjeruje u Božju dobrotu i svemoć. I ništa je ne može pokolebati. Zato kaže da i psići ispod stola jedu od mrvica dječjih. I evo, Isus konačno izgovara riječi milosrđa: ‘Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh“, rekao je dominikanac Jurič.

Dodao je da su se apostoli vjerojatno sablaznili zbog Isusova čuda učinjenog i velike vjere žene koja ne pripada izraelskom narodu.

Podsjetišvi da je Isus javno pohvalio ženinu vjeru riječima: „O ženo! Velika je tvoja vjera! Neka ti bude kako hoćeš“, fr. Stipe je istaknuo da ta zgoda sadrži veliku lekciju i za sve kršćane.

„Oni, koji su daleko od službene Crkve, mogu biti vrlo bliski Bogu. Dok oni, koji su blizu Crkve, mogu biti vrlo daleko od Boga… Isus nam daje uzor prave, ustrajne i ponizne molitve. Tuđinka je zadovoljna i s dječji mrvicama ispod stola. Želja joj je bila zdravlje za svoju kćer. Za sebe ništa. Ona moli za svoju kćer: ‘Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov!’. Te riječi, pune prodorne vjere i ponizne, ustrajne molitve, neka budu i naša molitva, naša svakidašnja molitva. Bez jake vjere rijetko ćemo biti uslišani. Ako sami dovoljno ne vjerujemo u uspjeh svoje molitve, vežemo Gospodinu ruke. Bez vjere nema uslišanja. Kad bi On nagrađivao našu slabu vjeru, učio bi nas da vjerujemo još slabije. I molimo još manje. Duboku i jaku vjeru prati i mora pratiti ustrajna i ponizna molitva. Svećenik mora biti čovjek molitve ako želi biti glasnik vjere. Sv. Augustin napisa: ‚Molitva je čovjekova snaga, a slabost Božja.‘ Draga braćo, iskoristimo tu snagu i tu slabost“, poručio je o. Jurič.

Na kraju mise riječi zahvale voditelju je uputio mons. Ćosić, podsjećajući na njegovu izrečenu misao da je Božja riječ slatka i da nije poput kave u koju bi trebalo dodavati šećer.

Nakon mise bogoslovska zajednica, na čelu s rektorom prč. Zdenkom Spajićem i duhovnikom vlč. Markom Hrskanovićem, ugostila je sve nazočne zajedničkim objedom u bogoslovskoj blagovaonici. Tom prilikom nadbiskup Vukšić je još jednom zahvalio voditelju i svim sudionicima duhovnih vježbi te bogoslovskoj zajednici i svima koji su se brinuli za hranu i smještaj okupljenih misnika, objavila je Katolička tiskovna agencija.