Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Ibrahim Faltas: "Gdje je savjest cijeloga svijeta?"

Jeruzalem (IKA)

Vikar Kustodije Svete Zemlje fra Ibrahim Faltas je u razgovoru za Vatican News 19. siječnja 2024. rekao da je od početka oružanog sukoba između Izraela i Hamasa ubijeno više od 10 tisuća djece.

„Dosegnuli smo broj od gotovo 30 tisuća mrtvih i više od 60 tisuća ranjenih. Četrdeset tisuća djece ostalo je bez roditelja, a 10 tisuća djece je ubijeno“, upozorio je o. Faltas.

Budući da se u siječnju navršilo 100 dana od eskalacije oružanog sukoba, također je skrenuo pozornost na stradanja na Zapadnoj obali, gdje je „dosad pokupljeno 400 tjelesa, a broj ranjenih premašio je 10 tisuća“, da ne govorimo – dodao je – „o tisućama uhićenja i razaranju koje vlada posvuda“.

Mjesna Crkva strahuje da bi dramatični događaji u Svetoj Zemlji mogli izazvati „treći svjetski rat“, ustvrdio je fra Ibrahim. „Pogledajte što se događa u južnom Libanonu, pogođenom bombardiranjem, i u Jemenu, gdje su pobunjeni hutisti proveli odmazdu protiv stranih brodova.“

O. Faltas ne krije čuđenje i ogorčenje svjetskim vođama od kojih neki na sve to šute. „Dosad nismo čuli da su podigli glas pozivajući na prekid vatre, kao što je to učinio papa Franjo, kojemu je ovaj rat u srcu“, rekao je.

Pojasnio je da je u Gazi cijela kršćanska zajednica zabarikadirana u dvije crkve: 600 vjernika u latinskoj Župi Svete obitelji i 200 vjernika u grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Fra Ibrahim osudio je što ljudi u Gazi „nemaju ništa: nema vode, nema hrane, nema mogućnosti komuniciranja“. Crkva „čini sve što može da im nabavi osnovne potrepštine“, istaknuo je.

Podijelio je svoj „san“ da ranjena djeca iz Gaze stignu u Italiju na liječenje i možda budu spašena od gotovo sigurne smrti. „Mnoga djecu još su pod ruševinama. Gdje je savjest cijelog svijeta? Gdje su moćnici svijeta? Svi vide ovu tragediju; pred očima im je.“

Vikar Faltas primijetio je da su međunarodni političari predložili „rješenje dva naroda, dvije države“ koje, kako je rekao, „također nailazi na svojevrsni konsenzus u Izraelu“. S obzirom na tu premisu, „došlo je vrijeme da se ona provede u praksi“. „Jer u Svetoj Zemlji nikomu nije dobro: ni Izraelcima, ni Palestincima“, poručio je preko Vatikanskog radija.