Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret biskupa i svećenika iz Krašića o obljetnici smrti župnika Vranekovića

Krašić (IKA)

O 56. obljetnici smrti krašićkog župnika Josipa Vranekovića (1921. – 1964.) u Krašiću su se u subotu 25. srpnja susreli biskupi i svećenici rodom iz krašićkog kraja.

„Josip Vraneković ostao je u srcima Krašićanaca i mnogih drugih župljana diljem cijeloga Jastrebarskog dekanata, u sjećanju kao plemenit, pobožan i svet župnik“, rekao je za HKR župni upravitelj u Krašiću, Gornjem Prekrižju i Oštrcu vlč. Ivan Vučak.

Župnik Vraneković bio je prvi suradnik bl. Alojzija Stepinca u njegovom sužanjstvu, kako je rekao vlč. Vučak, a „Stepinac je imao veliko povjerenje u njega“. Ispred staroga župnog dvora u kojem su živjeli, 2019. postavljena je bista župnika Vranekovića.
Vlč. Vučak kazao je kako bi stari župni dvor trebao biti obnovljen do 100. obljetnice rođenja župnika Vranekovića 2021. godine. Nedavno je obnovljeno potkrovlje u kojem će biti spavaonice za hodočasnike. U kolovozu počinje i obnova spomen-soba bl. Stepinca – njegove radne sobe, ureda i spavaće sobe.
Uredit će se i spomen-soba župnika Vranekovića u kojoj je pisao Dnevnik te spomen-soba časnih sestara Služavki Maloga Isusa.

Vlč. Vučak istaknuo je kako stari župni dvor nije muzej nego je, kao kuća u kojoj je živio svetac, za kršćane relikvija.
U Krašiću se jednom godišnje, o obljetnici smrti župnika Vranekovića, redovito okupljaju svećenici koji su rodom iz Krašića i okolice. Među njima su i trojica biskupa.
Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio je u subotu 25. srpnja, na blagdan apostola sv. Jakova starijega, misu u 11 sati, u zajedništvu s umirovljenim vojnim ordinarijem Jurjom Jezerincem i umirovljenim križevačkim vladikom Nikolom Kekićem te ostalim svećenicima iz krašićkog kraja.

“Mi smo sada ovdje u Krašiću, sjećamo se naše bliže povijesti, tamo od 1951. do 1960., odnosno osam godina boravka bl. Alojzija Stepinca i župnika Josipa Vranekovića koji su ovdje zajedno živjeli. Zapravo su bili zarobljeni, izolirani, tu je bila straža s puškama, nisu mogli nikud ići, župnika su udarali najvećim porezimama, nametima, mučili su ih na različite načine. Tada nismo bili ni svjesni njihovih teškoća, tek kasnije smo čitajući zapise župnika Vranekovića saznali s kakvim su se teškoćama susretali i što su prolazili u tome vremenu. No tek sada vidimo da se sve to promijenilo, nakon mnogo godina, vidi se kako su zapravo izgubili svi oni koji su mislili da su pobijedili. Oni koji su mislili na način mi ćemo njega (Stepinca) zatvoriti, mi ćemo njega otrovati, on će umrijeti i ljudi će zaboraviti i više ga se nitko neće sjećati. Dakle, slično kao što su i u prvim kršćanskim vremenima Rimljani i Rimsko Carstvo mislili na način da će zatrti kršćanstvo. Evo i u najnovije vrijeme, upravo ovdje blizu nas, u Jazovki, dogodio se zločin prije 75 godina kojega su zatrpali misleći da nitko nikad neće doznati što su učinili, no kosti progovaraju. Istina uvijek dođe na vidjelo”, kazao je, među ostalim, biskup Mrzljak u propovijedi.