Budi dio naše mreže
Izbornik

Osmi dan XXVII. Hoda Franjevačke mladeži

Asiz (IKA)

Članovi Franjevačke mladeži u nedjelju 31. srpnja posjetili su crkve i bazilike u Asizu te su proslavili misu koju je predslavio fra Ivan Crnković.

Drugi dan zajedničkog druženja područnih bratstava, članovi Frame započeli su, kao i uvijek do sada, Jutarnjom molitvom Časoslova. Zatim je na rasporedu bilo razgledavanje Asiza. Početak tog obilaska i cijelog dana obilježio je posjet crkvi Svete Marije Velike, gdje se sveti Franjo skinuo gol pred biskupom da bi pokazao svoju predanost Gospodinu i dobio blagoslov za svoj poziv. U toj nekadašnjoj asiškoj katedrali izloženo je neraspadnuto tijelo blaženika Karla Acutisa.

Potom su se uputili prema crkvi Santa Maria sopra Minerva, a zatim i do rodne kuće serafskog oca Franje. Slušali su i utvrdili svoje znanje o Franjinom djetinjstvu i obraćenju. Vidjeli su i temelje kuće u kojoj je prema predaji Franjo odrastao te ćeliju u kojoj je bio zatočen jer otac nije bio zadovoljan s njegovom željom da slijedi Krista.

Članovi Frame su se odande uputili prema bazilici svete Klare. Sveta Klara bila je vjerna prenositeljica Franjine riječi i karizme i suutemeljiteljica drugoga franjevačkog reda – klarisa. U bazilici su imali priliku vidjeti križ svetog Damjana te Klarin grob. Križ Svetog Damjana znan je jer se Franjo posebno molio pred tim križem riječima: „Svevišnji, slavni Bože, prosvijetli tamu moga srca i podaj mi ispravnu vjeru, sigurno ufanje i savršenu ljubav; smisao i spoznaju, Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinsku volju.“ Raspeti Gospodin odgovorio je Franji riječima: „Idi i popravi moju Crkvu!“ Križ i dalje progovara svima, tako i ovogodišnjim sudionicama Hoda Frame, da svakodnevno popravljanju Crkvu.

Sljedeća postaja bila je bazilika sv. Franje. Razgledavši baziliku, pomolili su se na grobu asiškog siromaška.

Na kraju su obilaska došli su do bazilike Svete Marije anđeoske, u kojoj se nalazi kapelica Porcijunkula. Porcijunkula u prijevodu znači komadić zemlje. To mjesto Franjo je često posjećivao. Želeći podijeliti radost življenja kršćanstva s ostalom braćom, izmolio je od pape Honorija III. potpuni oprost koji se u Porcijunkuli može dobiti svakodnevno, a u franjevačkim i župnim crkvama na blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza.

Nakon razgledavanja uslijedio je obilat ručak te slobodno vrijeme. U drugom dijelu programa zajednički nagovor održao je fra Matija Marijić, a misu je predslavio fra Ivan Crnković. Sudionici su se nahranjena duha uputili prema zajedničkom smještaju gdje su nahranili i tijelo.