Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo izrazio sućut zbog kopta stradalih u požaru u crkvi u Gizi

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo izrazio je sućut koptskom pravoslavnom patrijarhu Egipta Tawadrosu II. zbog stradanja vjernika u požaru u crkvi sv. Merkurija (Abu Sefein) u Gizi u nedjelju 14. kolovoza, objavio je 18. kolovoza Tiskovni ured Svete Stolice.

U Papino ime brzojav sućuti aleksandrijskom papi i patrijarhu Stolice svetoga Marka Tawadrosu II. uputio je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

U brzojavu se ističe da je Papa duboko ožalošćen zbog požara koji je prouzročio smrt mnogih, uključujući brojnu djecu i biskupa Abdula Bakhita.

„Izražavajući od srca sućut i jamčeći duhovnu blizinu ozlijeđenima i pogođenima ovom tragedijom, Njegova Svetost povjerava žrtve i njihove obitelji milosrdnoj ljubavi svemogućega Boga te nad sve zaziva utjehu i jakost u Gospodinu“, napisao je kardinal Parolin.

Podsjećamo, u nedjelju 14. kolovoza u egipatskom gradu Gizi u arapskoj četvrti Imbabi u koptskoj pravoslavnoj crkvi Abua Sefeina (Oca dva mača) tj. sv. Merkurija izbio je požar tijekom liturgije. U višekatnoj crkvi bilo je okupljeno 5 tisuća vjernika. U požaru je poginula 41 osoba. Državno odvjetništvo najavilo je istragu o uzroku požara. Prema uputi egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sissija, vojna inženjerija već je počela obnovu izgorjele crkve (Hina).

Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany // crkva Abu Sifin u Gizi (Egipat) izgorjela u požaru 14. kolovoza 2022.

Foto: REUTERS/Hanaa Habib // započela obnova crkve Abu Sefein u Gizi (Egipat) stradale u požaru