Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Još uvijek sam živ

Rim (IKA)

Papa Franjo napustio je u subotu 1. travnja 2023. Sveučilišnu bolnicu Agostino Gemelli u Rimu u kojoj je bio zadržan četiri dana na liječenju zbog infekcije dišnog sustava, priopćio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

U priopćenju se navodi da je Papa bolnicu napustio oko 10:35. Prije toga je zahvalio rektoru Katoličkog sveučilišta Francu Anelliju i njegovim najbližim suradnicima, generalnom ravnatelju bolnice Marcu Elefantiju i generalnom crkvenom asistentu Katoličkog sveučilišta mons. Claudiju Giuliodoriju te liječničkom timu i zdravstvenom osoblju koji su se od srijede brinuli o njemu.

Sveti Otac se, izašavši iz bolnice oslanjajući se na štap, susreo s okupljenim ljudima. Zagrlio je Serenu Subaniju i Mattea Rugghiju – roditelje petogodišnje djevojčice Angelice koja je tijekom noći preminula u bolnici Gemelli, te na majčinu molbu s njima izmolio Zdravomariju. Inače, Papa je djevojčicu, kako ga je podsjetio otac, bio primio u naručje prilikom pohoda rimskoj župi Casal Bertone, na Tijelovo 2019. godine.

Prije negoli se automobilom uputio prema Vatikanu, kratko se obratio novinarima, rekavši da je proteklih dana pratio njihov rad. Na pitanje kako se osjeća, odgovorio je: „Još uvijek sam živ.“ Dodao je da se samo loše osjećao ali se nije bojao. Ujedno je izrazio divljenje svima koji rade u bolnici.

Papa je pozdravio i nazočnu djecu te se potpisao na gips jednom dječaku. Također je dometnuo da će na Cvjetnicu predsjedati euharistijskim slavljem i predmoliti Angelus, što je već prije potvrdio Matteo Bruni.

Prije povratka u Dom sv. Marte, Sveti Otac zaustavio u bazilici Svete Marije Velike. Pred ikonom Salus Populi Romani pomolio se za sve bolesnike i one koji trpe zbog bolesti ili gubitka dragih osoba. Posebice se pomolio za djecu koju je posjetio u petak na Odjelu za dječju onkologiju i neurokirurgiju, povjerivši ih majčinskoj zaštiti Blažene Djevice.

Papa Franjo je u Vatikan stigao oko 11:30, te na ulazu Perugino iz automobila, bijelog Fiata 500L, pozdravio novinare i zahvalio im za izvještavanje proteklih dana.

Kako je kasnije izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice, Sveti Otac je već istoga dana u audijenciju primio prefekta Dikasterija za biskupe kardinala Marca Ouelleta.