Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo primio članove Dikasterija za kler

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 6. lipnja 2024. u audijenciju sudionike plenarnog zasjedanja Dikasterija za kler.

Okupljeni sa svih četiriju strana svijeta, sudionici za zasjedanju promišljaju o tri teme: formaciji svećenika, promicanju poziva i trajnom đakonatu.

Sveti Otac je na početku audijencije izrazio zahvalnost, naklonost i blizinu svećenicima i đakonima cijeloga svijeta. „Često sam upozoravao na opasnosti od klerikalizma i duhovne svjetovnosti – dodao je – ali dobro znam da velika većina svećenika daje sve od sebe s velikodušnošću i duhom vjere za dobro svetog Božjeg naroda, noseći breme mnogih napora i suočavanja s pastoralnim i duhovnim izazovima koji ponekad nisu laki.“

U nastavku se osvrnuo na tri teme zasjedanja, počevši sa središnjom – formacijom svećenika. Ona mora biti trajna, istaknuo je, osobito u svijetu poput sadašnjeg koji se neprestano mijenja. „Stoga se ne možemo zavaravati da je formacija u sjemeništu dovoljna, postavljajući sigurne temelje jednom zauvijek“, ustvrdio je Papa, nego ju je potrebno učvršćivati, ojačavati i razvijati da bi svećenici sazrijevali u ljudskoj dimenziji, duhovno rasli i iznašli jezike prikladne za evangelizaciju, da bi mogli odgovoriti na nova suvremena pitanja.

Pritom je važno da svećenik ne bude sam. „Na put se ne polazi sam!“, naglasio je papa Franjo, i dodao da su, „nažalost, mnogi svećenici previše sami, bez milosti pratnje, bez osjećaja pripadnosti koji je poput pojasa za spašavanje u često olujnom moru osobnog i pastoralnog življenja“. Stoga je poručio da je tkanje snažne mreže bratskih odnosa prioritetna zadaća trajne formacije.

Pad broja svećeničkih i redovničkih kandidata „jedan je od velikih izazova za Božji narod“, primijetio je nadalje Sveti Otac, kao i kriza bračnog poziva. Zbog toga se, pojasnio je, u najnovijim porukama za Svjetski dan molitve za zvanja nakana proširila „na sve kršćanske pozive“, posebice na „temeljni poziv – učeništvo“ koje ujedinjuje sve krštenike.

„Ne možemo se pomiriti s činjenicom da je za mnoge mlade ljude perspektiva radikalne životne ponude nestala s vidika. Umjesto toga, moramo zajedno razmišljati i ostati pozorni na znakove Duha, a vi također možete izvršiti ovu zadaću zahvaljujući Papinskom djelu za svećenička zvanja. Pozivam vas da ponovno aktivirate ovu stvarnost metodama primjerenima našem vremenu“, rekao je Papa okupljenima u dvorani Clementina.

Naposljetku se je osvrnuo na trajni đakonat čiji se specifični identitet danas umnogome preispituje. Podsjetio je da se na vrednovanje te službe, oživljene na Drugom vatikanskom saboru, poziva i u Sažetom izvješću prvog zajedanja skupštine Biskupske sinode o sinodalnosti. Sveti Otac je članove Diksterija za kler pozvao da se pritom usredotoče na diakoniju ljubavi i služenje siromasima. Upozorio ih je da budu oprezni, jer se često o đakonu razmišlja kao o drugorazrednom prezbiteratu, što je nekada primjetno za oltarom. Naprotiv, đakonska služba je u korist siročadi, udovica, socijalnog rada, u Caritasu, u podjeljivanju sakramenata pomažući župnicima.

Na kraju je papa Franjo sudionike audijencije pozvao da se uvijek trude da Božji narod ima pastire po srcu Kristovu i raste u radosti učeništva, preporučivši ih zagovoru Djevice Marije, Majci i uzoru svakoga poziva.