Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo u travnju putuje u Mađarsku

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je u ponedjeljak 27. veljače 2023. da će papa Franjo u travnju ove godine putovati u Mađarsku.

U kratkom priopćenju ravnatelja Tiskovnog ureda Mattea Brunija piše da je Papa prihvatio poziv civilnih i crkvenih vlasti te će posjetiti Mađarsku od petka 28. do nedjelje 30. travnja.

Na svom 41. apostolskom putovanju Sveti Otac boravit će samo u glavnom gradu Budimpešti.

Podsjećamo, papa Franjo je 2021. godine bio u jednodnevnom posjetu Budimpešti, gdje je predsjedao završnim misnim slavljem 52. Međunarodnoga euharistijskog kongresa.

Također, Papa je prošle godine u audijenciju primio mađarske političke čelnike. S predsjednikom mađarske Vlade Viktorom Orbánom susreo se u travnju. Tom prilikom Papa je odao priznanje Mađarskoj zbog prihvata izbjeglica iz Ukrajine, a Orbán ga je zamolio da podupre njihova nastojanja za uspostavu mira. Sveti Otac u kolovozu je pak primio mađarsku predsjednicu Katalin Novák. Tom prilikom razgovarali su o nekim pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su obitelj, promicanje kulture života, mladi i položaj kršćana na Bliskom istoku. Među temama je bio i rat u Ukrajini te su obje strane istaknule važnost zalaganja za mir.

Od eskalacije rata u susjednoj Ukrajini kroz Mađarsku je prošlo oko milijun ukrajinskih izbjeglica. Kako javlja Hina, prema statistici od 24. veljače, status izbjeglice u Mađarskoj ima 34 248 Ukrajinaca.

Vatican News javlja da više od polovine stanovništva Mađarske čine kršćani, a najmanje 37 % izjašnjava se katolicima.

Na stranici Mađarske konferencije katoličkih biskupa (MKPK) objavljeno je priopćenje koje je potpisao predsjednik MKPK jurski (Győr) biskup András Veres u kojem se navodi da je vijest o Papinom posjetu razveselila sve mađarske katolike. No, dodaje se, to nije važan događaj samo za njih nego i za sve Mađare, u domovini i inozemstvu. Biskup Veres na kraju potiče na pripravu za susret sa Svetim Ocem molitvenim duhom te na svjedočenje „da je Krist naša budućnost“.