Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa putuje u Kazahstan sa željom promicanja međureligijskog dijaloga i mira

Vatikan (IKA)

Uoči Papina posjeta Kazahstanu Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 9. rujna pojedinosti o tom njegovu 38. apostolskom putovanju u inozemstvo, na kojem će sudjelovati na 7. kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija u Nur-Sultanu, izražavajući svoju bliskost maloj, ali gorljivoj katoličkoj zajednici u zemlji.

Nadolazeći apostolski posjet pape Franje Kazahstanu od 13. do 15. rujna bit će najnovija gesta Svetog Oca za promicanje mira u svijetu, uz pomoć vjerskih vođa, kazao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Kako je rekao, još je to jedna gesta u papinstvu punom međureligijskih nastojanja.

Svojim posjetom idućeg tjedna papa Franjo slijedi korake svog prethodnika, sv. Ivana Pavla II., koji je doputovao u Kazahstan nedugo nakon napada 11. rujna na Svjetski trgovački centar i Pentagon u Sjedinjenim Američkim Državama. Za vrijeme posjeta, tadašnji je Petrov nasljednik pohvalio miran suživot pripadnika različitih vjera i etničkih skupina.

Papa je odlučio otići u Kazahstan kako bi sudjelovao na 7. kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija, prihvaćajući pozive koje je dobio od civilnih vlasti i Crkve u Kazahstanu. Tijekom posjeta Papa će od 13. do 15. rujna boraviti u glavnom gradu Nur-Sultanu (prije poznatom kao Astana).

Najvažniji događaji putovanja uključivat će Papino sudjelovanje na Kongresu, gdje će održati govor, moliti u tišini i sudjelovati u privatnim razgovorima s vjerskim vođama, uključujući velikog imama Al Azhara Al Tayyeba. Očekuje se da će vjerski poglavari objaviti deklaraciju.

Kongres datira iz 2003. godine i održava se svake treće godine u glavnom gradu Kazahstana. Posljednji se ipak održao 2018. godine zbog pandemije.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice najavio je da će govori pape Franje biti na talijanskom jeziku, a prijevodi će biti dostupni.

Još jedan značajan trenutak bit će misa koju će papa Franjo slaviti s vjernicima Kazahstana, trenutak ohrabrenja za malu, ali gorljivu katoličku zajednicu, koja čini oko jedan posto od 19 milijuna Kazahstanaca u zemlji.

Stanovništvo Kazahstana čine 70 posto sunitski muslimani, a 26 posto kršćani, prvenstveno ruski pravoslavci.

Papi će se na putovanju pridružiti njegova uobičajena papinska pratnja, koja će uključivati​​ kardinale-prefekte Rimske kurije Dikasterija za međureligijski dijalog, promicanje jedinstva kršćana, evangelizaciju i istočne Crkve.

Očekuje se da će Sveti Otac pozdraviti novinare na polaznome letu za Kazahstan i održati svoju uobičajenu konferenciju za novinare na povratnome letu, kao što je to učinio na svom posljednjem apostolskom putovanju u Kanadu u srpnju. Očekuje se da će više od sedamdeset novinara pratiti Papu na letu.