Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen program Papinog pohoda Kazahstanu

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je službeni program apostolskoga putovanja pape Franje u Kazahstan od 13. do 15. rujna 2022., u povodu VII. Kongresa vođa svjetskih i tradicionalnih religija koji će biti održan u glavnom gradu Nur-Sultanu, prenosi Vatican News.

Javni i privatni sastanci te misa na trgu Expo obilježit će kratko, 38. po redu, putovanje Svetog Oca. Sam Papa je na povratku iz Kanade putovanje nazvao mirnijim, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje.

Na kongresu religijskih vođa okupit će se sudionici iz cijelog svijeta. Kako piše na službenim stranicama, među prioritetima kongresa je afirmacija mira, sloge i tolerancije kao nepokolebljivih načela ljudskog postojanja te sprječavanje korištenja vjerskih osjećaja za eskalaciju sukoba i neprijateljstava.

Polazak

Papa bi iz rimske Međunarodne zračne luke Fiumicino trebao krenuti u 7 sati i 15 minuta. Tijekom posjeta boravit će u Nur-Sultanu u koji bi trebao stići nakon desetosatnoga leta. Pritom će biti priređen službeni doček, a potom i svečanost dobrodošlice u predsjedničkoj palači. Na istom mjestu održat će se kurtoazni susret s predsjednikom Republike Kazahstana Kassym-Jomartuom Tokayevim, te će uslijediti susret s pripadnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskog zbora u koncertnoj dvorani Qazaq. Tom prigodom Papa će uputiti prvi javni govor.

Misa i otvaranje Kongresa

Drugi dan pohoda, 14. rujna Sveti Otac započet će molitvom u tišini u Palači mira i pomirenja zajedno s vjerskim poglavarima koji će sudjelovati na Kongresu.

Na otvaranju plenarne sjednice kongresa trebao bi održati još jedan govor. Uslijedit će privatni sastanci s predstavnicima raznih konfesija, a nakon dulje stanke, Papa će u poslijepodnevnim satima predslaviti misu na trgu Expo.

Posljednji dan

Posljednjeg dana pohoda Sveti Otac će se u Apostolskoj nuncijaturi, po običaju, privatno susresti sa subraćom iz Družbe Isusove. Nakon toga će u katedrali Majke Božje od brze pomoći susresti biskupe, svećenike, đakone, osobe posvećenoga života, sjemeništarce i pastoralne djelatnike te im uputiti govor.

Završni čin putovanja u Kazahstan dogodit će se ponovno u Palači mira i pomirenja čitanjem Završne deklaracije kojom će kongres biti zatvoren. Tom prigodom Papa bi trebao posljednji put javno uputiti govor. U 16 sati i 15 minuta uputit će se prema međunarodnoj zračnoj luci gdje će biti ispraćen oproštajnom svečanošću. Zrakoplov bi trebao poletjeti u 16:45, a u 20:15 trebao bi sletjeti u Rim.