Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo u rujnu putuje u Kazahstan

Vatikan (IKA)

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni objavio je u ponedjeljak 1. kolovoza 2022. da će sveti otac Franjo u rujnu ove godine pohoditi Republiku Kazahstan.

„Prihvaćajući poziv civilnih i crkvenih vlasti, papa Franjo će od 13. do 15. rujna ove godine poduzeti najavljeno apostolsko putovanje u Kazahstan gdje će posjetiti grad Nur-Sultan u povodu VII. Kongresa vođa svjetskih i tradicionalnih religija“, piše u priopćenju ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Tema ovogodišnjeg kongresa je „Uloga vođā svjetskih i tradicionalnih vjera u društveno-duhovnom razvoju čovječanstva u vremenu nakon pandemije“. Kongres se održava svake tri godine u Nur-Sultanu. Prvi je održan u Astani (od 2019. Nur-Sultan) 2003. godine, na poziv tadašnjeg kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Uzor mu je bio Dan molitve za mir u svijetu koji je Ivan Pavao II. sazvao u Asizu u siječnju 2002. godine, nakon terorističkog napada na SAD, piše Vatican News.

Potvrda novog apostolskog putovanja, došla je dva dana nakon što se Papa vratio iz Kanade. Tom prigodom, razgovarajući s novinarima u zrakoplovu, na pitanje o putovanju u Kazahstan odgovorio je da bi i dalje volio sudjelovati na kongresu u glavnom gradu te azijske zemlje. Dodao je da bi to bilo mirnije putovanje.

Imam dobru volju, no vidimo što će reći noga – kazao je tom prilikom, spominjući i mogućnost putovanja u Južni Sudan i Kongo koje je bio odgodio zbog bolova u koljenu. Također je izrazio želju za posjet Ukrajinu.