Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se još uvijek nada s Moskvom razgovarati o miru

Rim (IKA)

Papa Franjo održao je 15. rujna uobičajenu konferenciju za novinare u zrakoplovu na povratku iz Kazahstana, te istaknuo da se još uvijek nada započeti s Moskvom dijalog o miru, prenosi Vatican News.

Papa je napomenuo da je uvijek teško razgovarati s državama koje su započele rat, no nije i beznadno. Uvijek treba držati otvorenom mogućnost dijaloga sa svima, jer dijalog daje mogućnost promjene, upoznavanja drukčijih mišljenja. Ne isključujem dijalog ni s jednom silom – bilo da se našla u ratu, bilo da je agresor. Taj je dijalog nužan, poručio je Papa.

Na pitanje njemačkoga novinara je li ispravno snabdijevati Ukrajinu oružjem, Papa je odgovorio da je to politička odluka, no ima važne moralne implikacije. Nemoralna je ako iza nje stoji namjera poticati rat, zarađivati na prodaji oružja ili se rješavati zastarjelog. Dakle, motivacija je ono što određuje moralni karakter takve odluke. No, braniti se od napada nije samo dopušteno već je i izraz ljubavi prema domovini, pojasnio je Papa, pozivajući, kao i u enciklici Fratelli tutti, na intenzivnije promišljanje o pojmu „pravednog rata“.

Papa je istaknuo spremnost i na dijalog s Kinom. Spomenuo je rad vatikansko-kineskoga povjerenstva, ocjenjujući da radi „dobro, ali sporo“. Kineski je narod beskrajno strpljiv. Nije lako razumjeti kineski mentalitet, ali mora ga se poštovati, rekao je Papa.

Na pitanje o Zapadu, Papa je ocijenio da nije u najboljem stanju, pitajući gdje su danas velikani poput Schumana, Adenauera i De Gasperija. Kritizirao je i socijalnu nepravdu, nedovoljan prihvat migranata, populizam i „demografsku zimu“ u mnogim europskim zemljama.

Papa je odgovarao na razna pitanja – tako je između ostaloga pozvao nikaragvanski režim da dopusti povratak sestrama Majke Terezije, a na pitanje o potpomognutom samoubojstvu odgovorio je da bi ubijanje bilo bolje prepustiti životinjama. O planovima za sljedeća putovanja Papa je ponovno izrazio nadu da će u veljači uspjeti posjetiti Južni Sudan i Kongo, putovanja koja je morao odgoditi, a razmišlja i o posjetu Bahreinu.

Na pitanje o opasnostima za Crkvu u Europi, Papa je odgovorio da je u suočavanju s duhom sekularizma i relativizma u nekom društvu najvažnije dosljedno živjeti vjeru. Crkva kojoj prioritet nije dušobrižništvo ne privlači vjernike. Možda ga treba modernizirati, ali to uvijek mora biti u rukama pastira, poručio je.

Sveti Otac također je posebno pohvalio gostoljubivost domaćina u Kazahstanu, dodavši kako ga je iznenadila njihova volja za napretkom, ne samo na gospodarskom već i kulturalnom području. O „dalekovidnosti“ tamošnjih vlasti govori i činjenica da se već dva desetljeća zauzimaju za međureligijski dijalog.