Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se uoči putovanja u Afriku pomolio u bazilici Svete Marije Velike

Rim (IKA)

Papa Franjo se dan prije svoga 40. apostolskog putovanja, u ponedjeljak 30. siječnja 2023., pomolio u rimskoj bazilici Svete Marije Velike da bi Gospi pred njezinom ikonom Salus Populi Romani povjerio putovanje u Demokratsku Republiku Kongo i Republiku Južni Sudan, objavio je Vatican News.

U ponedjeljak poslijepodne papa Franjo je 102. put otišao pomoliti se pred slikom Gospe Salus Populi Romani (Spas puka rimskoga), da bi joj po svom običaju povjerio svoje apostolsko putovanje, nakon čega se vratio u Vatikan, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Dva dijela putovanja

Riječ je o pastoralnom i ekumenskom putovanju, posebice u dijelu koji se odnosi na Južni Sudan. Papa će na putovanje krenuti u utorak ujutro u 8 sati i 10 minuta iz rimske zračne luke Fiumicino, te nakon otprilike sedam sati sletjeti u međunarodnu zračnu luku u Kinshasi, glavnom gradu DR Konga.

U petak 3. veljače, u 10 sati i 40 minuta počet će drugi dio putovanja, kada će Sveti Otac s pratnjom i akreditiranim novinarima krenuti prema dugo očekivanom odredištu u Južnom Sudanu, kamo će stići oko 15 sati po lokalnom, odnosno oko 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Dvije zemlje koje trpe

DR Kongo trpi, napose na istoku zemlje, zbog oružanih sukoba i izrabljivanja – rekao je Papa u nedjelju 29. siječnja u podnevnom nagovoru, potaknuvši na molitvu za to putovanje. Južni Sudan, izmučen godinama rata jedva čeka da prestane stalno nasilje koje primorava mnoštvo ljudi da žive raseljeni i u vrlo teškim uvjetima – dodao je. Za obje zemlje dolazak pape Franje donosi nadu u novo pomirenje.