Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa svećenicima u Marseilleu: Budite sigurna luka ranjenicima života

Marseille (IKA)

Papa Franjo predmolio je marijansku molitvu s klerom Marseilleske nadbiskupije, u petak 22. rujna 2023., u okviru apostolskog putovanja u Marseille, objavio je Vatican News.

Sveti Otac je na molitvi u bazilici Blažene Djevice Marije od Straže (Notre-Dame de la Guarde) podsjetio da ta crkva, podignuta na mjestu stražarnice, nije izgrađena kao rezultat čuda ili ukazanja, nego zato što je narod Božji u Marseilleu ondje tražio i našao Božju prisutnost kroz oči njegove Svete Majke.

U svom prvom javnom obraćanju u Marseilleu, Papa je pozvao svećenstvo da donese Božji pogled braći i sestrama, a njihovu žeđ da donese Bogu te da širi radost evanđelja.

Usredotočio se na marijansku dimenziju služenja, razmišljajući o susretištu pogleda u Mariji: Isusovog pogleda na njegov narod i pogleda naroda prema Gospodinu.

Isus nježno gleda na sve muškarce i žene ne osuđujući nas nego podižući ponizne, rekao je Sveti Otac. „Otvorimo vrata crkvi i župnih kuća, a napose srca, i svojom blagošću, dobrotom i gostoljubivošću pokažimo Gospodinovo lice“, pozvao je. Potaknuo je okupljene da ranjenici života nađu sigurnu luku − dobrodošlicu − sigurnu luku u njihovom pogledu, ohrabrenje u zagrljaju, milovanje u rukama, sposobno osušiti suze.

Svećenike je potaknuo da uvijek nude Božji oprost i da ponovno otkrivaju „radost prosvjetljavanja života kroz sakramente“. Ohrabrio ih je da budu blizu potrebitima, posebice siromasima i nesretnicima.

Osvrćući se na drugi pogled, onaj muškaraca i žena koji se obraćaju Isusu, Papa je istaknuo ulogu crkvenih službenika kao zagovornika. Poput Marije na svadbi u Kani, oni su „pozvani da budu glas zagovora za druge“, tako da moleći sa sobom nose potrebe svih onih koje je providnost stavila na njihov put.

Papa Franjo je svoje razmišljanje sažeo pokazujući na tri Marijina lika u bazilici.

Veliki Marijin kip koji se ističe na vrhu bazilike podsjeća svećenstvo da „posvuda donosi blagoslov i mir Isusov“. Slika Marije koja drži Dijete Isusa i kitu cvijeća pokazuje kako nam Marija predstavlja Isusa, a i nas, kao kitu cvijeća, njemu. I na kraju, raskoš Marijine slike na oltaru poziva kršćane da „postanu živo evanđelje“ tako što će izaći i dijeliti Isusovu poruku s ostalima.

Papi je dobrodošlicu poželio marseilleski nadbiskup kardinal Jean-Marc Noël Aveline.

Nakon marijanske molitve, Papa se uputio prema Spomeniku junacima i žrtvama mora na razmatranje s vjerskim poglavarima o mornarima i migrantima nestalima na moru.

MARIJANSKA MOLITVA

Djevice Marijo, obraćam Ti se u molitvi,
Tebi koju ovdje zovem Blažena Djevica Marija od Straže.
Ti mi predstavljaš svojega Sina.
On mi kaže: “Evo ti majke.”
Ja jesam i želim ostati tvoj sin.
Čuvaj zdravlje moje duše i tijela
kao i svih meni dragih.
Pomozi nam da budemo odani vjeri
našega krsta
i da poštujemo sve
što Tvoj Sin traži od nas.
Daj nam da volimo sve
koji nas okružuju.
Neka naša ljubav zrači dobrotom,
razumijevanjem i praštanjem.
Pomozi nam da sve bolje
služimo svojoj braći.
Podupri nas u kušnjama.
Zaštiti sve koji pate
u tijelu i duši.
O Gospo od Straže,
o moja Majko nebeska,
obraćam ti se srcem djeteta.
Moli za nas svoga Sina Isusa.
Isprosi nam milost da Ga sve više ljubimo i svakim danom sve više nalikujemo Njemu.